Nevydání Puigdemonta do Španělska bude mít ničivý dopad na evropskou spolupráci, tvrdí Deutsche Welle

V Německu vyvolalo debatu rozhodnutí tamějšího soudu prozatím nevydat Španělsku bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a ani na něj neuvalit vazbu.

Soud uvedl, že španělské obvinění ze vzpoury nemá oporu v německých zákonech. Nejbližším ekvivalentem je ve Spolkové republice trestný čin velezrady, ale ten předpokládá použití násilí, kterého se Puigdemont nedopustil, píše server německé stanice Deutsche Welle.

Politik v říjnu ještě jako katalánský premiér zorganizoval kontroverzní referendum, ačkoliv španělská justice označila hlasování za nezákonné. V ústavě není zakotveno právo na odtržení od Španělska a Katalánsko základní zákon podepsalo.

V referendu se každopádně pro samostatnost vyslovilo 90 procent voličů, ale účast nepřesáhla 42 procent. Přesto regionální vláda nezávislost vyhlásila. Puigemontovo jednání by ale v Německu nebylo trestné, uvedl soud ve Šlesvicku-Holštýnsku.

Vzpoura proti dosavadní praxi

Jeho rozhodnutí bude mít nicméně ničivý dopad na přeshraniční spolupráci v Evropě, soudí Deutsche Welle. Španělská žádost o Puigdemontovo vydání vycházela z evropského zatykače, nástroje, který je výsledkem dlouholetého vyjednávání.

Když nějaký evropský stát žádost posuzuje, většinou neanalyzuje příliš důkladně její právní základ. Evropská spolupráce může fungovat jen tehdy, když budou členské země Unie vzájemně uznávat, že ty ostatní fungují podle zásad právního státu. A německý soud teď touto důvěrou otřásl.

Španělsko-německé vztahy zatíží ještě jeden důsledek verdiktu – spolkový soudce rozhodl, že Puigdemontovo vydání může být posuzované jen ve věci jeho obvinění ze zpronevěry. Tím soud svázal španělské justici ruce pro případ, že separatistický lídr nakonec bude ve své vlasti dopaden.

I kdyby byl zatčen ve Španělsku, může ho teď Madrid soudit jen pro tento méně závažný čin, a nikoli pro vzpouru, za kterou by mu hrozilo až 25 let vězení. „Ať už to německý soudce chtěl, nebo ne, vytvořil právní precedens k výhradně vnitřní španělské záležitosti,“ zdůrazňuje Deutsche Welle.

autor: gzb
Spustit audio