Ničení palestinských olivovníků je zločinem, píše server Ecologist

9. červen 2016

Na okupovaném Západním břehu nepřináší letitý boj mezi Palestinci a židovskými osadníky jen oběti na životech. Od roku 1967 tam bylo zničeno na milion starých olivovníků a ovocných stromů.

Staly se symbolem snahy o vyhnání Palestinců z jejich domoviny, píše zdravotnický expert doktor César Chelala na stránkách serveru Ecologist.

V posledních letech se situace prudce zhoršuje. „Ničení stromů je nástroj, který používají osadníci k vyhnání palestinských farmářů,“ říká mluvčí izraelské lidskoprávní organizace Yesh Din, která monitoruje násilnosti na území západně od Jordánu.

Na Blízkém východě mají olivovníky zvláštní význam. Jsou důležitou součástí palestinského kulturního dědictví a identity, píše se o nich v Bibli, Koránu i Tóře. Pro mnoho rodin dodnes znamenají obživu.

Olivový olej je navíc klíčovým produktem palestinské ekonomiky a představuje čtvrtinu veškeré zemědělské produkce na Západním břehu. Jde zároveň o druhou nejvýznamnější exportní položku.

Čtěte také

Jak Ecologist uvádí, za posledních 40 let zničili osadníci a izraelská armáda více jak milion olivovníků a stovky tisíc ovocných stromů. Staleté stromy byly vykáceny při výstavbě nových osad a při budování potřebné infrastruktury.

Oficiální vysvětlení armády i osadníků zní jednoduše. Za stromy v okolí nelegálních osad se mohou ukrývat útočníci se zbraněmi nebo s kameny.

olivovníky

„Stromy musely být odstraněny kvůli bezpečnosti osadníků. Nikdo mi přece nemůže tvrdit, že olivovník je důležitější než lidský život,“ říká izraelský plukovník Eitan Abrahams.

Podle izraelské lidskoprávní organizace B’Tselem se ovšem množí spíš útoky na palestinské farmáře, kterým prý osadníci znemožňují přístup na jejich pozemky, zahánějí je střelbou do vzduchu, ničí jim úrodu a zabavují průkazy totožnosti.

Ecologist se odvolává na aktivistu Atyafa Alwazira, podle kterého je to do očí bijící porušení mnoha dohod, od Pařížských protokolů až po ženevské konvence.

Článek 54 protokolu z roku 1977 k ženevským konvencím totiž podobné jednání výslovně zakazuje. Server Ecologist dále uvádí:

Čtěte také

„Je zakázáno ničit a odstraňovat předměty, nezbytné pro život civilistů, jako jsou potraviny, zemědělské plochy určené pro pěstování plodin, úrodu, hospodářská zvířata či zavlažovací zařízení, a to bez ohledu na to, jestli je účelem obyvatele vyhladovět či vyhnat z daného území,“ říká aktivista.

Jen na Západním břehu přitom bylo tímto způsobem ohroženo živobytí 80.000 palestinských rodin.

Podle aktivistky Sonjy Karkarové z australské organizace Ženy pro Palestinu navíc podobné jednání zapovídá i Tóra. V ní se doslovně píše, že i pokud jste s někým ve válce, nesmíte ničit jeho stromy.

Server Ecologist na závěr zdůrazňuje, že na nápravě situace a výsadbě nových olivovníků se snaží podílet i mnoho židovských aktivistů. Vyniká v tom především organizace Rabíni za lidská práva, která mimo jiné darovala postiženým palestinským zemědělcům nové stromky.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.