Nobelisté proti Putinovu zákonu, Moskva proti EU

Sedmadvacet nositelů Nobelovy ceny v otevřeném dopise, který zveřejnil britský list Independent, vyzvalo ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zrušil kontroverzní zákon o zákazu propagace „netradiční sexuální orientace“ mezi nezletilci. Homofobní zákon Putin podepsal loni v červnu.

Dopis, který formulovali chemik Harold Kroto a herec a přední aktivista britské homosexuální komunity, herec Ian McKellen, argumentuje, že zákon již vedl k růstu násilí proti homosexuálům, jakož i k sebevraždám v jejich řadách. Mezi podepsanými laureáty je například spisovatel Coetzee , genetik Paul Nurse či irská mírová aktivistka Mairead Maguireová .

Dopis má podle autorů „ukázat, že mnoho vážených členů mezinárodního vědeckého společenství projevuje solidaritu s politiky, umělci, sportovci a mnoha dalšími, kteří již vyjádřili svůj odpor k postupu ruské vlády proti homosexuálním spoluobčanům“. Doufají také, že protesty proti spornému zákonu přimějí ruskou vládu „přijmout v 21. století humanitní, politické a demokratické principy, o které tolik usiloval Michail Gorbačov“.

Kroto, který podle listu Independent hodlá letos navštívit Rusko na pozvání místních vědců, se zapřísáhl, že to bude jeho poslední návštěva, pokud Rusko sporný zákon nezruší. McKellen, který se podepsal podle své role jako Gandalf z Pána prstenů, zase uvedl, že se zřekl účasti na ruském filmovém festivalu, protože mu britské ministerstvo zahraničí radilo, aby v Rusku nehovořil o své orientaci, zvláště pak v případě, že by se v publiku vyskytli nezletilci.

Deník upřesňuje, že dopis byl publikován v předvečer zimních olympijských her. Od olympiády, na kterou Rusové vynaložili v přepočtu více než bilion korun, si Putin slibuje, že se stane výkladní skříní úspěchů země. S blížícím se datem olympiády ve světě sílí protesty proti Putinově represivní politice, ačkoliv nedávno propustil na svobodu aktivisty Greenpeace, rebelky z punkové skupiny Pussy Riot či svého odpůrce, bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského.


Nevítaný žurnalista

I další krok Moskvy se setkává s mezinárodní kritikou. Rusko totiž odmítlo udělit víza americkému novináři Davidu Satterovi, který dlouhodobě kritizuje režim prezidenta Vladimira Putina a naposledy psal o prozápadních demonstracích v Kyjevě.

Moskva vrací úder

Informují o tom například Reuters a AFP anebo ruský Kommersant. Svorně prognózují, že i tento případ, připomínající doby studené války, může v předvečer olympiády vyhrotit vztahy mezi Washingtonem a Moskvou.

Odmítnutí víz ruské ministerstvo zahraničí vysvětlilo tím, že novinář podle verdiktu moskevského soudu z 29. listopadu porušil přistěhovalecké zákony, což prý sám přiznal, a tak byl potrestán vyhoštěním a pětiletým zákazem vstupu do Ruska. Satterovo provinění podle agentury Interfax spočívalo v tom, že o dlouhodobější vízum měl žádat „neprodleně“ po vjezdu do Ruska 21. listopadu, ale učinil tak až 26. listopadu, čili pět dnů pobýval v zemi „nezákonně“.

„Řekli mi, že má přítomnost v Rusku není žádoucí z hlediska bezpečnostních zájmů. Žádný jiný důvod nesdělili,“ postěžoval si západním médiím, autor tří knih o Sovětském svazu a Rusku Satter. V Rusku od září pracoval jako poradce pro americkou stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. O Rusku a Sovětském svazu ale psal skoro čtyři desetiletí. Šéf stanice Kevin Klose uvedl, že americké velvyslanectví v Moskvě oficiálně protestovalo u ruského ministerstva zahraničí, marně se však domáhalo vysvětlení.


Moskva vrací úder

Rusko ovšem s výše zmíněnými výhradami nesouhlasí. A vrací úder… Ruské ministerstvo zahraničí je znepokojeno stavem lidských práv v Evropské unii, která v této oblasti podle ruské diplomacie strádá „vážnými vadami“. O zprávě, kterou ministerstvo zveřejnilo na svém webu, informují ruská i zahraniční média.

Moskva vytýká Unii hlavně porušování práv přistěhovalců a diskriminaci národnostních menšin, zejména ruskojazyčných, podceňování neonacismu i „agresivní prosazování práv sexuálních menšin“ v pojetí, které je jiným státům cizí. Vyvíjí se nátlak na ostatní státy, aby přijaly jim cizí pohledy na homosexualitu a homosexuální manželství jako životní normu a jakýsi přirozený sociální jev, zasluhující podporu státu.“

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Zpráva ruské diplomacie se jeví jako reakce na mezinárodní kritiku porušování lidských práv v Rusku, zejména pokud jde o loni přijatý zákon o zákazu propagandy homosexuality mezi nezletilci. Ten podle ochránců lidských práv neslouží obraně dětí, ale k omezování práv sexuálních menšin, upozornil server BBC News.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio