Nová plastová desetilibrovka nese portrét Jane Austenové. Vydrží dvakrát déle než papírová

17. září 2017

Britové už mohou platit novou desetilibrovou bankovkou, na které je vyobrazena spisovatelka Jane Austenová.

Podle deníku Scotsman jde o první emisi peněz Bank of England s hmatovými prvky pro nevidomé nebo pro lidi se zbytky zraku. Technicky jde o několik teček v levém horním rohu bankovky.

Podobně jako pětilibrovka s vyobrazením Winstona Churchilla, je nová bankovka vyrobena z polymeru. Nová platidla by se už brzy měla začít objevovat v peněženkách.

Plastový Darwin do půl roku

Podle zjištění deníku by bankovky měly mít nejméně dva a půl krát větší životnost než stávající desetilibrové bankovky, mohly by tedy vydržet v oběhu asi tak pět let. I při každodenním používání by měly být v lepším stavu.


Jane Austenová se narodila 16. prosince 1775 ve Steventonu v hrabství Hampshire a měla sedm sourozenců. Už v dětství začala psát krátké humorné povídky a své první dílo vydala anonymně. Román Rozum a cit vyšel v roce 1811, Pýcha a předsudek pak v roce 1813 pod názvem První dojmy. Následovaly romány Mansfieldské panství, Anna Elliotová nebo Opatství Northanger. Během života spisovatelku její dílo ale proslavit nestačilo. Teprve začátkem 20. století se její romány dostaly na seznamy četby na univerzitách, později se staly náměty k filmům. Jane Austenová zemřela 18. července 1817.

Prozatím můžou lidé používat i stávající desetilibrovky. Ty budou vyřazovány postupně. Na jaře 2018 vyjdou desetilibrové dluhopisy s portrétem Charlese Darwina. Přesné datum emise bude zveřejněno nejméně 3 měsíce předem. Nová dvacetilibrová bankovka s portrétem malíře Josepha Turnera bude následovat v roce 2020, píše Scotsman.

Bezpečnější, pevnější a čistší

Využití polymeru k výrobě desetilibrovky vyvolalo kontroverze, poté co národní banka potvrdila, že při výrobě polymerových pelet použila velmi malé množství loje jako živočišného tuku, uvádí list.

Po srpnových veřejných konzultacích banka informovala, že vše důkladně zvážila, ale že i pro příští bankovky zůstane složení polymeru stejné. Dodala, že jedinou přijatelnou alternativou by byl palmový olej, který ale vzbuzuje pochybnosti kvůli vlivu na životní prostředí i kvůli ceně.

Guvernér Bank of England Mark Carney řekl, že nová desetilibrová bankovka oslavuje dílo Jane Austenové. Její romány, jak dodal, mají široký ohlas a mluví k nám dnes stejně, jako v době, kdy vycházely. K výrobě peněz z polymerního materiálu dodal, že bankovka bude díky němu bezpečnější, pevnější a čistší.

Logo
autor: mam
Spustit audio