Nový rakouský kancléř nevyloučil spolupráci s krajní pravicí

18. květen 2016

Padesátiletý Christian Kern, který se stal v úterý novým rakouským kancléřem, podle BBC odmítl vyloučit spolupráci s rakouskou stranou Svobodných. Prohlásil nicméně, že jeho sociální demokracie i celá vláda považuje za absolutně nepředstavitelnou spolupráci se stranami, které poštvávají proti lidem a menšinám.

Dosavadního šéfa rakouských drah do funkce jmenoval prezident Heinz Fischer. Kern v úřadu kancléře i v čele sociální demokracie nahradil Wernera Faymanna. Ten nečekaně rezignoval po nedávném debaklu sociální demokracie v prvním kole voleb hlavy státu.

V tom hladce zvítězil kandidát Svobodných Norbert Hofer. V nedělním druhém kole hlasování se Hofer utká s kandidátem zelených Alexanderem Van der Bellenem, jehož otevřeně podporuje právě Kern.


Kern, který už oznámil změny ve vládě, vyjádřil odhodlání pokračovat v koalici s lidovci, i když v jiném stylu než dosud. Na tiskové konferenci podle BBC připustil spolupráci se Svobodnými, ovšem pokud budou splněna určitá kritéria. Ta ale odmítl upřesnit. „Opozice má pravdu, že sociální demokracii do opozice vést nehodlám. Své identity se ale nemůžeme vzdát a s těmi, kdo jdou proti menšinám, spolupracovat nemíníme,“ řekl. Možná i proto jmenoval do funkce státní tajemnice pro veřejnou správu 37letou Munu Duzdarovou, dceru palestinských přistěhovalců. Ta se stala první muslimkou na tak vysokém rakouském vládním postu.

„Pokud nepochopíme, že máme poslední šanci zvrátit vývoj, obě velké rakouské politické strany mohou zmizet,“ vzkázal Kern na adresu sociálních demokratů a lidovců. Velká koalice těchto stran prochází vleklou krizí. „Pokud to tak půjde dál, do několika měsíců úplně ztratíme důvěru voličů,“ řekl Kern. Obě strany podle BBC v poslední době dramaticky ztrácejí v průzkumech na úkor konkurenčních skupin.

Podle profesora Středoevropské univerzity v Budapešti Antona Pelinky novému kancléři nějakou dobu pomůže pověst outsidera. „Přesto neunikne stranické politice, ačkoli bude muset dělat, že tomu tak není,“ řekl Pelinka podnikatelskému deníku Financial Times. „Rakouská politika dlouho patřila k nejpředvídatelnějším v Evropě. Dnes se stala tou nejnepředvídatelnější,“ uvedl politolog pro Financial Times.

Nový kancléř má podle deníku určitý manévrovací prostor, protože i Hofer se před druhý kolem voleb snaží vystupovat smířlivěji. V rozhovoru pro rakouský deník Die Presse ustoupil od svých hrozeb, že vládu rozpustí ještě před rokem 2018. „Přesto si myslím, že předčasné volby nejsou nepravděpodobné,“ dodal.

Kern podle BBC vyrostl ve vídeňské dělnické čtvrti jako syn elektrikáře a sekretářky. Do sociální demokracie vstoupil už v mládí. Poté pracoval v energetice a od roku 2010 v rakouských státních drahách. Ve funkci šéfa drah si vysloužil uznání za to, že rychle převezl migranty z maďarských hranic do Německa.

„Úkoly, které má před sebou, rozhodně nejsou malé. Musí udržet sociální demokracii u moci a vzdorovat nástupu krajní pravice,“ uvádí server BBC. Kern je podle ní vyhlášený svými perfektně padnoucími obleky. „Je dokonalý profesionál, jeho názory na řadu otázek však zatím zůstávají tajemstvím,“ uzavírá BBC.

autor: rma
Spustit audio