O co jde USA v Severní Koreji

Americký deník Washington Times rozebírá nový přístup americké administrativy k Severní Koreji. Článek uvozuje pondělní výrok viceprezidenta Mikea Pence o tom, že éra taktické trpělivosti skončila. Styl Trumpovy administrativy dává list do kontrastu s přístupem bývalého prezidenta Baracka Obamy.

Ten se podle listu v zahraniční politice choval, jako by agresivita Pchjongjangu neexistovala. Chválu postoje Trumpova týmu zdůvodňuje deník tím, že v uplynulých osmi letech Severní Korea vyzkoušela všechny druhy střel a všechny druhy provokace vůči Washingtonu a jeho spojencům.

„Severní Koreo, prober se!“ apeluje deník Washington Times a připomíná severokorejskému vedení postoj Japonska za druhé světové války. Až příliš pozdě si uvědomilo, že vzbudilo spícího obra jménem Amerika, píše autorka komentáře ve Washington Times. Poukazuje také na výroky, které pronesl americký viceprezident poblíž demilitarizované zóny oddělující Severní a Jižní Koreu. Američané si podle Pence přejí, aby se Pchjongjang vzdal bezohledného rozvoje jaderných zbraní. Pence také označil za nepřijatelné, že severokorejský režim dál využívá a zkouší balistické střely.

autor: mam
Spustit audio