O vánočním příměří v zákopech 1. světové války

19. červen 2017

Vánoční svátky v zákopech v roce 1914 přinesly nečekané usmíření, což je dávno a dobře zdokumentovaný fakt. Nyní se však podařilo během příprav na 100. výročí válečného konfliktu objevit nové a nečekané svědectví.

„Archiváři objevili dopis generála Waltera Congrevea, nositele Viktoriina kříže, který představuje svědectví z první ruky o tom, jak se vojáci dělili o cigarety a hráli spolu fotbal,“ píše britský deník Independent.

Okolo frontového ostrůvku klidu na severu Francie přitom dále vybuchovaly šrapnely a válčilo se bez pardonu.

Generálův dopis byl v 70. letech darován archivu Staffordského hrabství, ale badatelé docenili jeho hodnotu až nyní, během příprav na oslavy kulatého jubilea.

Velitel dopis adresoval manželce a líčí v něm mimo jiné, jak se zpráva o fotbalovém utkání šířila rychlostí blesku podél fronty. Sir Walter se ovšem zachoval jako pravý imperiální důstojník a s přestávkou v boji poblíž Neuve Chapelle nechtěl mít nic společného.

„Stalo se tady něco neuvěřitelného – jeden Němec začal volat ze zákopů, že chce na Boží hod vánoční příměří. A že na důkaz vyleze ze zákopu. Jeden z našich mužů se pak opatrně vysunul nahoru a viděl Němce, jak tam neohroženě stojí,“ píše generál.

Čtěte také

Nakonec vylezli úplně a skončilo to dnem, během něhož se vojáci dělili o cigarety, procházeli se volně v zemi nikoho a zpívali koledy.

Generál Congreve, který válku přežil, i když ztratil levou ruku, se však odmítl Němcům ukázat. Měl obavy, že na tak vysokého velitele by mohl některý z „Hunů“ přeci jenom vystřelit.

Vánoční příměří v zákopech 1. světové války v roce 1914. Německé a britské jednotky na území nikoho

„Zvali mě také, ale já jsem byl přesvědčen, že generál na mušce by byl pro ně až příliš velkým pokušením,“ uvedl. „Můj pobočník mi pak říkal, že to byl skvělý den a že jej strávil s nejlepším německým střelcem. Bylo mu pouhých osmnáct, ale prý zabil více našich vojáků než ostatních dvanáct členů jeho čety dohromady,“ stojí v dopise.

Pobočník si údajně dobře poznačil Němcovo palebné postavení a dušoval se, že hned první den po Vánocích zkusí nebezpečného nepřítele zlikvidovat. „Upřímně si přeji, aby se nemýlil,“ psal tehdy v poněkud nevánočním duchu generál.

Dopis je nyní podle deníku veřejně vystaven v místním muzeu ve Staffordu, a zájemci se v něm mohou mimo jiné dočíst, že palba neustávala ani v blízkosti fotbalistů.

Generál Congreve si vysloužil Viktoriin kříž za odvahu před nepřítelem už v roce 1899 během Búrské války v Jižní Africe. Jeho syn padl na Sommě v červenci 1916 a posmrtně obdržel stejné vyznamenání.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

Poví­dání o vánočním příměří si v audio příspěvku můžete poslechnout od 13. minuty.

autor: rma
Spustit audio