Obavy z cvičení Západ 2017 jsou přehnané, tvrdí ruští experti

16. září 2017

Ve čtvrtek 14. září začalo na několika cvičištích v Rusku a Bělorusku společné strategické cvičení Západ 2017, které bude trvat až do 20. září. Manévry už dlouho před svým začátkem vyvolaly nanejvýš podrážděnou reakci řady východoevropských politiků a představitelů NATO.

Píše se to v komentáři ruského ekonomického deníku Vědomosti.

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitėová už v březnovém rozhovoru pro server Foreign Policy prohlásila, že Rusko může cvičení využít k vpádu do pobaltských zemí a ministr obrany Estonska Jüri Luik spolu s německou resortní kolegyní Ursulou von der Leyenovou odhadli, že počet účastníků manévrů převyšuje 100 tisíc mužů.

Náměstek ministra obrany Ruské federace Alexandr Fomin na konci srpna zahraničním vojenským atašé sdělil, že cvičení se zúčastní 12 700 osob. Nadpoloviční většinu z nich budou tvořit ruští vojáci a jejich část bude cvičit i na běloruském území.

Do manévrů zasáhne 70 letadel a vrtulníků, zhruba 250 tanků, kolem 200 dělostřeleckých systémů a minometů a deset lodí. Takováto čísla jsou nižší, než je hranice stanovená mezinárodními smlouvami, a na cvičení tedy podle nich není nutné přizvat zahraniční pozorovatele.

Běloruské ministerstvo obrany je přesto pozvalo, zatímco ruská strana účast nabídla jen vojenským novinářům. Fomin uvedl, že scénář cvičení popisuje „boj s teroristy, kteří dostávají pomoc ze zahraničí“.

Manévry s čísly

Někteří západní politici a experti tvrdí, že uvedená čísla jsou nižší než ve skutečnosti, protože se do nich nepočítají příslušníci jiných složek a jednotky nasazené v rámci souběžných manévrů. Argumentují přitom tím, že ruské ministerstvo obrany si na začátku roku objednalo přibližně 40 tisíc vagónů k převozu vojenského materiálu do Běloruska, upozorňuje redaktor specializovaného časopisu Arsenal Otěčestva Viktor Murachovskij.

Ve Vídeňském dokumentu, který mimo jiné stanovuje pravidla pro mezinárodní dohled nad vojenskými cvičeními, se ale jednoznačně říká, že do celkového počtu nespadají příslušníci jiných složek. Těmi jsou v případě Ruska složky ministerstva vnitra nebo tajné služby FSB. Dílčí cvičení, spojená se Západem 2017, proběhla už dřív a také se nedají počítat, ujišťuje expert, kterého cituje ruský deník Vědomosti.

Společné vojenské cvičení ruské a běloruské armády Západ 2013

40 tisíc vagónů je prý určených pro všechny vojenské transporty mezi Ruskem a Běloruskem v průběhu celého roku, vysvětluje Murachovskij. Charakter cvičení je spíš velitelsko-štábní, proto se ho také účastní tak málo jednotek: tankový prapor hraje roli divize a rota námořní pěchoty má úlohu celé brigády, dodává expert.

Novináři chtěji titulky, armády zbraně

Poplašná prohlášení o těchto manévrech nevyvolává jen touha přilákat pozornost titulky o „ruské hrozbě“, ale i zájmy jednotlivých zemí, myslí si expert Ruské rady pro mezinárodní záležitosti Prochor Těbin.

Pro Polsko, Ukrajinu a pobaltské země to prý není ani tak vyjádření reálných obav, jako spíš přání zvýšit svůj význam v očích Spojených států. Své zájmy má i americká armáda a její evropské velitelství, kterým jde o rozpočet, analyzuje situaci Těbin v listu Vědomosti.

Totéž se podle něj týká i amerického vojenskoprůmyslového komplexu – právě se rozhoduje o prodeji protivzdušných raket Patriot Polsku a Rumunsku. Odhady renomovaných amerických expertů a oficiálních představitelů NATO jsou podstatně zdrženlivější, podotýká expert.

„Pokud hovoříme o početnosti sil, které se cvičení zúčastní, jde v první řadě o to, jak postupujeme při výpočtu,“ pokračuje Těbin. A dodává, že není důvod předpokládat, že počty cvičících vojsk překročí oznámená čísla.

Na druhou stranu bychom do celkového stavu mohli započítat i jednotky, které podstoupí prověrku bojeschopnosti, ale manévrů se nezúčastní, a také příslušníky jiných ozbrojených složek. Potom bude celkový počet účastníků mnohem vyšší.

Černohorská armáda

To samé ale platí i pro USA a NATO, které často pořádají několik velkých cvičení současně, připomíná expert. Souběžně s cvičením Anakonda 16 se v červnu minulého roku prý například konala velká cvičení Saber Strike 16 a Swift Response 16. Tolik komentář ruského deníku Vědomosti k začátku vojenského cvičení Západ 2017.

autor: mit
Spustit audio