Obejdeme se bez Putinova požehnání, vzkazuje Doněck

22. říjen 2014

„Doněck je sice město v epicentru válečné zóny, ale ústřední topení tam stále funguje a obchody zůstávají otevřené,“ píší londýnské Timesy.

A v kanceláři ústřední volební komise samozvané Doněcké lidové republiky, kde silné závěsy poněkud tlumí dunění blízké dělostřelby, běží naplno přípravy na nové volby.

Šéfem volební komise je Roman Ljagin – jeho úkolem je přichystat hlasování v jedné ze dvou odštěpeneckých ukrajinských „republik“, z nichž by měl vzejít „prezident“ a „parlament“.

„Problémem je, že mimo okruh nevelkých enkláv ruskojazyčného obyvatelstva doněckého a luhanského regionu nikdo k urnám jít nechce. Hlasování má proběhnout 2. listopadu, a pokud se opravdu uskuteční, půjde o narušení křehké dohody mezi separatisty a Kyjevem,“ píší Timesy.

Na základě mírového ujednání, které ukončilo několikaměsíční boje, Ukrajina přiznala Doněcku a Luhansku tříletý samosprávný status. Boje si vyžádaly přes 4000 životů, a tak je nanejvýš žádoucí, aby dohoda vydržela.

Čtěte také

Evropští představitelé se opakovaně obracejí na Vladimira Putina, který údajně separatisty podporuje, aby konání voleb odsoudil. Jenomže Ljagin má jasno. I kdyby se hlasování Kremlu nelíbilo, na rozhodnutí volby uspořádat to nic nemění.

Už v květnu v Doněckém regionu odmítli Putinovu žádost o pozdržení referenda o vzniku „lidové republiky“.

Oslavy dne Vlajky Doněcké lidové republiky, 19. října v Doněcku

„Poděkovali jsme mu za zájem i podporu, ale odmítli jsme jej poslechnout. Měli jsme daleko jasnější představu o tom, co je třeba udělat. Rozhodli jsme si to sami, bez Putina,“ říká Ljagin.

Podle něj v „republice“ plánují vytisknout tři miliony volebních lístků, které by pokryly celý Doněcký region, ačkoli separatisté kontrolují jen jeho necelou polovinu. Statisíce původních obyvatel navíc uprchly, takže není jasné, kolik lidí se zde momentálně zdržuje.

Ljagin přiznává, že je před volební komisí spousta práce – „republika“ si teprve musí zvolit politický systém, vybrat spojence a stanovit hranice.

Čtěte také

Na post prezidenta separatistické republiky se už hlásí kandidáti. Prvním je stávající „hlava republiky“ Alexandr Zacharčenko. Ten v neděli zahájil kampaň na pódiu, obklopen mladým tanečním souborem.

V přihlížejícím davu bylo k vidění hodně ozbrojených mužů a hudbu občas přehlušily dělostřelecké granáty dopadající na severní předměstí ještě nedávno milionového města.

Doněcké ženy u rozbombardovaného obchodu

Zacharčenko je vedle svého politického úřadu také šéfem Oplotu, což je jedna ze tří ozbrojených frakcí bojujících za odtržení od Ukrajiny.

Velitelem druhého praporu Vostok je Alexandr Chodakovskij. Ten se netají tím, že případnou civilní složku příští vlády budou stejně nominovat vojáci. „Ale nedopustíme tady nový Majdan. Žádný Kyjev, žádné Molotovovy koktejly,“ narážel na dlouhotrvající demonstrace, které nakonec svrhly na Ukrajině promoskevskou administrativu.

„Naše povolební debata bude jiná. Hlavně nedovolíme, aby trvala zbytečně dlouho,“ dodal závěrem.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio