Obrátí se konzervativci proti papeži Františkovi?

19. říjen 2014

Ve Vatikánu se tento a minulý týden konala Biskupská synoda, která se mimo jiné zabývala budoucím přístupem katolické církve k rozvedeným osobám, jež uzavřely nové manželství. Na pořadu dne byla také otázka sňatků osob stejného pohlaví.

Prominentní americký vatikanolog John Allen mladší nedávno spustil vlastní internetový magazín Crux, neboli Kříž. V hlavním editorialu se nyní ptá, zda se nepřiblížil bod zlomu, kdy konzervativní křídlo ve vedení církve skončí s hájením papeže a obrátí se proti němu.

Dělit biskupy na „liberální“ a „konzervativní“ je podle něj sice v případě církve hodně matoucí, v minulých dvou týdnech se přesto trhliny mezi pravým a levým křídlem objevily.

Kritické hlasy na adresu pontifika zaznívaly už před Biskupskou synodou. V únoru katolický spisovatel a historik Roberto de Mattei napsal, že papežův výrok o homosexuálech – „kdo jsem já, abych je soudil“ – vede církev na cestu hereze a schizmatu.

Jiný italský autor, Antonio Socci, dokonce vydal knihu s názvem František není papež aneb Církev před velkou bouří. V ní v zásadě tvrdí, že rezignace Benedikta XVI. je neplatná a František vůbec není papežem.

Čtěte také

„Většina konzervativců nicméně zastává umírněnější postoj a je si vědoma, že úvahy o radikální změně církve jsou spíše mediální nadsázkou, než skutečným přáním pontifika,“ poznamenává k tomu Crux.

Jenomže během jednání synody zazněly opět ostřejší hlasy. Paraguayský biskup Rogelio Livieres Plano na svém blogu tento týden napsal, že „v nejvyšších kruzích církve vanou větry, které rozhodně nejdou od Ducha svatého“.

Papež František

Coby člen ultrakonzervativního hnutí Opus Dei se pustil i do jezuitského magazínu Civiltá Cattolica. Ten v počátcích pontifikátu vychválil papeže do nebe, a způsobil tím prý v církvi velké zmatení.

Minulé pondělí se do papeže obul i americký kardinál Raymond Burke. Vadí mu větší vstřícnost k rozvedeným katolíkům, kteří uzavřeli nový svazek. Papež podle něj dluží světu omluvu.

Jeho jasné vyjádření k dogmatu o nerozlučitelnosti manželství prý mělo zaznít už dávno. „Pravdou je, že Livieres i Burke byli papežem po jeho nástupu kritizováni, a tak jejich dogmatické výpady mohou být osobního rázu,“ míní John Allen.

Čtěte také

Totéž se však už nedá říci o polském arcibiskupovi Stanislawu Gadeckém, který si stěžoval, že Františkův důraz na milosrdenství je přehnaný. „František má po synodě každopádně větší představu o silách, které stojí proti němu,“ míní Crux.

Řeči o schizmatu jsou sice možná přehnané, ale podle insiderů chce papež odvolat Burkeho z jeho postu u vatikánského nejvyššího soudu. Pak by se teprve vidělo, kolika katolíkům to vadí a kdo všechno stojí na straně konzervativců.

Papež František

Podle Allena je pravděpodobnější, že mnozí konzervativci se uchýlí do vnitřního exilu, soustředí se na své diecéze a budou Vatikán ignorovat. Jeden z amerických biskupů tento týden prohlásil, že sledovat dění v Římě neprospívá ani spiritualitě, ani duševnímu klidu.

Druhou a horší variantou je, že někteří konzervativci přestanou papeže hájit, a rozjede se bludný kruh podezřívání a kritizování každého jeho dalšího kroku.

Pokud k tomu dojde – a z některých známek je patrné, že se tak už děje – nebude to nic nového. Za časů Jana Pavla II. a Benedikta XVI. tuto strategii hojně využívali mnozí liberálnější biskupové.

Čtěte také

„Nic se však neděje beztrestně,“ píše Allen. Pod podmnožinou „konzervativních katolíků“ se totiž skrývají nejaktivnější a také nejštědřejší věřící. „Už dnes řada vlivných dárců stahuje svou podporu vatikánským institucím,“ připomíná Crux.

Pokud lidský kapitál konzervativního tábora vyschne, nebude mít ani sám pontifik dostatek „nosičů vody“, aby prosadil svou agendu.

František však není naivní a zatím se mu daří ulamovat hroty. Nedávno zatelefonoval Mariovi Palmarovi, který v magazínu Il Foglio napsal s dalšími autory článek Proč nemáme rádi tohoto papeže.

„Vím, že jste to psal z lásky, a byly to věci, které jsem potřeboval slyšet,“ řekl mu papež.

„Podobných gest bude muset asi brzy dělat stále víc, protože bod zlomu se nepochybně blíží,“ končí komentář v magazínu Crux.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio