Obří chobotnice může dosáhnout mimořádných rozměrů

29. květen 2016

Mezi rybáři se vyprávějí různé příběhy o obřím mořském monstru - krakenovi. Ten prý dokázal napadnout námořníky přímo na palubě jejich lodi a stáhnout je svými chapadly pod hladinu a tam je utopit.

Dnes už víme, že tyto příběhy se do jisté míry zakládají na pravdě, píše server britské BBC.

I když je vysoce nepravděpodobné, že by byly chobotnice schopné zabíjet rybáře, některé z nich jsou obrovské a řadí se tak k největším bezobratlým, jaké známe. Co však stále nevíme je, jakých rozměrů taková chobotnice dosahuje.

První obří chobotnice byla vyfotografována ve svém přirozeném prostředí v roce 2004, i když příběhy o ní se vyprávějí od nepaměti. „Právě od roku 2004 přibývá nejrůznějších spekulací, pokud jde o maximální velikost tohoto hlavonožce,“ říká biolog Chris Paxton z univerzity ve skotském St Andrews. Vědci se snaží zjistit, do jaké velikosti mohou obří chobotnice vyrůst. Provedli proto analýzu vzorků a zveřejnili ji v časopise Journal of Zoology.

Tato zpráva také zahrnovala historické i neoficiální informace o obří chobotnici, kterou vyplavilo moře, ale i o částech těl chobotnic v žaludcích vorvaňů, u nichž se předpokládá, že právě tohoto hlavonožce dokážou ulovit. Údajně největší chobotnice byla spatřena na Maledivách během druhé světové války a byla dlouhá asi 50 metrů.

autor: thk
Spustit audio