Odkud bude vládnout Donald Trump? „Velké bílé vězení“ opouštět nechce, v nudném Camp Davidu nevydrží

Americký prezident Franklin Delano Roosevelt sice hostil v letovisku Camp David Winstona Churchilla a naplánovali tam v roce 1943 spojeneckou invazi do Evropy, pro nového prezidenta Spojených států je ale venkovské prezidentské sídlo nesnesitelně nudné.

Z rozhovoru pro britský deník The Times vyplývá, že Trump možná dokonce zruší pětasedmdesát let starou tradici využívání Camp Davidu. Letní sídlo amerických prezidentů leží v Catoctinských horách asi 110 kilometrů severně od Washingtonu.

Za své útočiště si Trump nejspíš zvolí vlastní golfový resort Bedminster v New Jersey, kam bude zvát cizí státníky a sjednávat tam s nimi globální dohody. Zatímco Harry Truman označoval Bílý dům za „velké bílé vězení“, Trump se nechal slyšet, že se mu z něj nebude chtít nikam odjíždět. Prý je to skvělé místo. „Budu tam pracovat a dělat to, co se ode mě očekává,“ řekl Timesům. Camp David mu přijde přespříliš rustikální. „Někomu se to líbí, ale víte, jak dlouho se tam líbí mně? Maximálně půl hodiny,“ řekl deníku.

Šangri-La: Ráj na zemi

Camp David vznikl jako rekreační sídlo pro prezidenta Franklina Delano Roosevelta v roce 1942. V té době se ovšem jmenoval podle tehdy slavného románu Ztracený horizont Šangri-La. Časem se z Camp Davidu stalo významné středisko diplomatických rozhovorů. Prezident Obama v něm trávil volno za osm let u moci devětatřicetkrát.

Právě v Camp Davidu summit prezidenta Eisenhowera s Nikitou Chruščovem v roce 1959 nakrátko zbrzdil americko-sovětské závody ve zbrojení. A prezident tehdy přejmenoval sídlo podle svého vnuka Davida Eisenhowera.

Anwar Sadat, Menachem Begin a Jimmy Carter na setkání v Camp Davidu v roce 1978

V roce 1978 tam byla podepsána historická mírová smlouva mezi Egyptem a Izraelem. Prezident George W. Bush pobýval v Camp Davidu 150krát, z toho třikrát hostil Tonyho Blaira. Právě tam se dohodli o invazi do Iráku.

Camp David se „přestěhuje“

Navzdory vší této historické symbolice však Trump vnímá Camp David především jako rekreační středisko. „Plánuje, že bude pracovat, nikoli jezdit na dovolenou do Camp Davidu,“ řekl Timesům jeho mluvčí. Za předchozích hlav státu byly doinstalovány bazény a tenisové kurty, ale hlavní prezidentský dům Aspen Lodge jen stěží vyhovuje Trumpovým nárokům na luxus.

Od volebního vítězství se Trump vždy uchyloval do svého golfového klubu v Bedminsteru. Mluvčí z doby kampaně Kellyanne Conwayová přejmenovala Bedminster na Camp David New Jersey. Architektonickou dominantou je tam neogeorgiánské sídlo. Kdysi je mimo jiné vlastnil majitel automobilky John DeLorean, jehož podnik v 80. letech zkrachoval.

Členský poplatek v Trumpově golfovém klubu není malý – ročně v přepočtu sedm a půl milionu korun. Ochranka má ale z Trumpova záměru těžkou hlavu, protože v hotelu běžně bydlí i jiní hosté. Zatím je jisté jen to, že agenti dostanou za úkol střežit Trumpovu ženu Melanii a jejich syna Barrona v neworském mrakodrapu Trump Tower. Zůstanou tam až do konce školního roku a až pak se přestěhují za prezidentem.

autor: rma
Spustit audio