OSN vyzvala Irák k neprodlenému prošetření porušování práva jeho armádou

24. listopad 2017

Vysoká představitelka Organizace spojených národů při své oficiální návštěvě Iráku vyzvala tamní vládu, aby urychlila vyšetřování případů porušování lidských práv tamními bezpečnostními silami. Irácká armáda se údajně měla dopustit různých prohřešků v průběhu tažení proti ozbrojencům ze samozvaného Islámského státu. Rozepisuje se o tom zpravodajská agentura AP. Zvláštní zpravodajka OSN pro mimosoudní, zrychlené a svévolné popravy Agnes Callamardová také od Bagdádu požaduje, aby výsledky svého vyšetřování zveřejnil.

Koalice irácké armády a polovojenských sil, která s podporou Spojených států bojuje proti radikálním islamistům od roku 2014. Působení iráckých vojáků ale prý bylo negativně poznamenáno porušováním lidských práv, pokračuje zpravodajská agentura.

Popravy bez spravedlivého procesu

Mělo docházet především k takzvanému mimosoudnímu zabíjení neboli popravám bez možnosti spravedlivého procesu před nezávislým soudem. Mezi další negativní jevy, doprovázející bojové úsilí iráckých ozbrojených sil, mělo údajně patřit i nucené přesídlování obyvatelstva nebo svévolné zadržování civilistů.

To vše mezinárodní lidskoprávní skupiny odsoudily a označily za válečné zločiny. Hlavní část bojů se teď nicméně v Iráku blíží ke svému závěru. Na konci minulého týdne se podařilo porazit stoupence takzvaného Islámského státu v boji o poslední z měst, které ozbrojenci drželi u hranice se Sýrií.

Pochybení vláda připustila

Po více než třech letech od doby, kdy bojovníci samozvaného chalífátu obsadili skoro třetinu iráckého území, se je podařilo zatlačit do pouštních oblastí, rozkládajících se západně a severně od iráckého hlavního města Bagdádu.

Irácká vláda už dříve pochybení ze strany svých vojáků připustila. Trvala ale na tom, že se jednalo o „ojedinělé činy“. Jejich prošetření za účelem potrestání pachatelů nicméně centrální vláda přislíbila. Žádné výsledky svého pátrání po možných přečinech ale zatím irácké úřady nezveřejnily.

Expertka OSN zdůraznila, že je „důležité proměnit vojenskou porážku samozvaného Islámského státu ve vítězství odpovědnosti nad beztrestností“. Irácká vláda by měla podle ní na veškerá podezření reagovat „účinně a nestranně v zájmu budování a posilování důvěry“, cituje zpravodajská agentura AP slova zvláštní zpravodajky OSN pro mimosoudní, zrychlené a svévolné popravy Agnes Callamardové.

autor: thk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.