Osvobozený syn diktátora Kaddáfího může přispět k míru v Libyi

13. červen 2017

O víkendu byl propuštěn ze zajetí syn svrženého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího Sajf al-Islám. Potvrdily to milice v Zintánu, které ho zadržovaly pět let a odmítaly ho vydat jak libyjské vládě, tak Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu, který ho viní ze zločinů proti lidskosti. Rozepisuje se o tom server americké stanice CNN.

Současné místo pobytu Sajfa al-Isláma Kaddáfího nebylo „z bezpečnostních důvodů“ zveřejněno. O Kaddáfího synovi nebyly žádné zprávy od července 2014, kdy prostřednictvím telemostu vypovídal před soudem samozvané vlády v Tripolisu. Ten ho obžaloval z potlačování libyjské revoluce v roce2011 aodsoudil v nepřítomnosti k trestu smrti. Před dvěma lety ho ale omilostnila amnestie legálně zvoleného parlamentu se sídlem v Tobrúku. Zintánské milice, které si říkají Brigáda abú Bakra Sadíka, uvedly, že Sajfa al-Isláma propouštějí právě v rámci této amnestie.

Jeho obhájce Chálid Zajdí osvobození svého klienta potvrdil. Podle něj Sajf al-Islám zřejmě brzy promluví k libyjskému lidu. V zajetí prý sledoval vývoj v zemi a teď se chce podílet na všeobecném usmíření a boji proti terorismu. „Jeho cílem je terorismus vymýtit a oživit hospodářskou prosperitu. Sajf al-Islám sehraje významnou roli při nastolení míru v Libyi,“ prohlásil právník. Před svržením Muammara Kaddáfího byl Sajf al-Islám považován za umírněného politika. Přitom byl označován za nástupce svého otce, který byl u moci třicet let, vysvětluje CNN.

Tribunál pravdy

Osvobození Sajfa al-Isláma Kaddáfího může výrazně změnit politickou situaci v Libyi, soudí server ománského sultanátu Times of Oman. Minulý týden vyšli z libyjského vězení i další prominentní činitelé, včetně Sajfova bratra Sádího a bývalého libyjského premiéra Bagdádího. Všechny tyto události spojuje záměr zřídit takzvaný Tribunál pravdy a usmíření, který by měl Libyi sjednotit stejně, jako podobný orgán Nelsona Mandely usmířil Jihoafrickou republiku.

libya

Podporu Sajfu al-Islámovi už vyjádřilo několik libyjských kmenů a s pomocí generála Chalífy Haftara a tobrúckého parlamentu by mohlo brzy dojít k novému pokojnému pokusu o sjednocení politických sil. Sajf al-Islám Kaddáfí by při něm mohl hrát velmi významnou úlohu.

Řada sympatizantů

Za zachránce země ho považuje většina kmenů, které podporovaly jeho otce. Dnes jsou ochotny postavit se v rámci politického procesu usmíření za Sajfa. Generál Haftar podporovaný tobrúckým parlamentem má blízko k radě starších největšího libyjského kmene Warfala, který sídlí v oblasti Bání Walídu a Syrty. Warfala a další kmen Waršfana jsou proti extremistům a sympatizují se Sajfem.

Především jsou však přesvědčeny, že Sajf může vyjednat usmíření všech libyjských hráčů. Armáda generála Haftara zaznamenává v boji proti islamistům jedno vítězství za druhým a je mezi Libyjci velmi populární. Pokud jde o oblibu, totéž se dá říct o Sajfu al-Islámovi. Sajf by se tak mohl stát klíčem k míru, na který Libye čeká už šest let, uzavírá server Times of Oman.

autor: gzb
Spustit audio