Pád afghánského Kunduzu představuje problém i pro Baracka Obamu

30. září 2015

„Pád Kunduzu nepřišel jako blesk z čistého nebe. Islámští radikálové se o něco takového pokoušeli už několikrát předtím,“ píše nizozemský list De Telegraaf k pondělnímu dobytí významného 300tisícového afghánského města hnutím Taliban.

Kunduz je prvním velkým městem v této zemi, které se dostalo pod kontrolu radikálních islamistů od roku 2001. Tehdy koaliční síly vedené Spojenými státy v Afghánistánu svrhly vládu Talibanu.

Pondělní pád Kunduzu podle De Telegraafu dokazuje, že vláda afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního rozhodně nemá situaci v zemi pod kontrolou. Proto také sílí hlasy, které volají po odstoupení hlavy státu.

„Jenže to by moc nepomohlo, protože případné předčasné volby by jen dál zdůraznily rozdělení země,“ myslí si nizozemský list.

Hnutí Taliban ale představuje velký problém také pro amerického prezidenta Baracka Obamu. Šéf Bílého domu by totiž rád stáhl všechny americké vojáky z Afghánistánu – kterých je tam teď zhruba 10.000 – do roku 2016. Chce tak dodržet svůj předvolební slib.

Čtěte také

„Jenže velící štáb jeho vlastní armády i jeho političtí protivníci tvrdí, že Obama bude tento slib muset porušit,“ upozorňuje ve svém komentáři nizozemský deník De Telegraaf.

Britský list The Times k pondělnímu dobytí Kunduzu podotýká následující:

„Taliban se může pořád ještě spolehnout na Pákistán, na jehož území se často stahuje do bezpečí. Tato země totiž nijak nekontroluje své západní hranice. Ale afghánský prezident Ašraf Ghaní nemůže svou vlastní neschopnost svalovat na Islámábád.“

Ghaní totiž podle Timesů dosud nezvládl etablovat vlastní vládu, která by tak měla představovat přesvědčivou alternativu k místním kmenovým vůdcům.

„Dokud zůstane národní afgánská armáda ozbrojená a bude mít politickou podporu, je možné udržet metropoli Kábul. Ale pokud by armáda tuto podporu ztratila, získají opět navrch kmenová spojenectví. A potom by zemi mohla rychle zachvátit občanská válka,“ varuje britský deník.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio