Peruánská farmářka zachránila horské jezero před těžaři

9. červen 2016

Britský deník Guardian přináší příběh peruánské farmářky Máximy Acuñy, který je podle něj důležitým sdělením pro všechny, kdo mají pocit, že proti velkému molochu nic nezmohou.

Ve sporu připomínajícím souboj Davida s Goliášem se farmářce podařilo zabránit výstavbě dolů na zlato a měď u nedotčeného horského jezera.

Máxima Acuña vlastní šedesátiakrový pozemek na té straně jezera, kde se chystala americká společnost Newmont Mining Corporation otevřít důl, jehož výnosy měly dosáhnout částky pěti miliard dolarů. Newmont je nadnárodní korporace, která vlastí zlaté doly po celém světě. Zjevně ale nečekala, na jaký odpor narazí právě v Peru.

Peruánská vláda uděluje těžařským společnostem licence po celé zemi v naději, že přinesou práci a ekonomickou prosperitu. Navzdory těmto slibům ale rolníci, jichž se většinou nikdo na názor neptá, žijí nadále v chudobě. Na mnoha místech kontaminovaly důlní odpady lokální zdroje pitné vody a zkomplikovaly možnosti zavlažování.

Čtěte také

Plán na zřízení dolu v Conga počítal s vysušením čtyř nedalekých jezer. Jedno by se přeměnilo přímo v důlní jámu, která by ohrozila spodní hladinu vody a celý ekosystém biologicky rozmanité oblasti.

Máxima a její muž si postavili na svém pozemku u jezera malý dům a v poklidu zde vychovávali své děti. Rodina pěstovala brambory a další plodiny, které zde dokázaly vyrůst, a chovala ovce a krávy. Občas podnikali dlouhou cestu do města, kde prodávali zeleninu, mléčné produkty a dřevěné rukodělné výrobky.

Acuña se nikdy nenaučila číst a psát. Když se ji důlní společnost pokusila vyhnat a zažalovala ji, vyhledala právní pomoc neziskové organizace GRUFIDES, která pomáhala místním občanům ve sporech s těžaři. Acuña vytrvala navzdory velkému tlaku a permanentním výhružkám. Společnost jí mimo jiné nechala dvakrát zničit úrodu s tím, že osívá jejich půdu.

S pomocí své advokátky se Acuña obrátila na vládu a začala shromažďovat dokumenty, které dokazovaly, že je právoplatnou majitelkou pozemků, na něž si teď činila nárok společnost Newmont.

Čtěte také

V prosinci 2014 se soud přiklonil na její stranu. Předchozí verdikt, který ji odsoudil k vězení, soud zrušil a zastavil také návrh na vystěhování. Tento rozsudek byl přelomový a zabránil těžařské korporaci Newmont těžit v celé oblasti jezera Luguna Azul.

Navzdory psychickému vypětí a vyčerpání si Máxima Acuña udržela optimismus a vytrvala v boji za spravedlnost. Stala se nesmírně populární po celé Latinské Americe kvůli odvaze, s jakou se dokázala postavit nadnárodní korporaci. Matka čtyř dětí byla letos za své úsilí oceněna prestižní Goldmanovou cenou.

Spustit audio