Policie podezřívá šéfa kampaně Alexeje Navalného z naprogramování viru. Je to záminka k zabavení počítačů?

15. červenec 2017

Krasnojarská policie předpokládá, že opoziční politik Leonid Volkov, který je šéfem volebního štábu Alexeje Navalného, se podílel na vytvoření jakéhosi počítačového viru, informuje ruská redakce BBC.

Volkov na svůj twitterový účet nahrál fotografii rozhodnutí o domovní prohlídce, se kterým policie přišla do krasnojarského Navalného štábu. Z dokumentu vyplývá, že policie provádí předběžnou prověrku jeho osoby podle paragrafů o vytváření škodlivých počítačových programů a porušování autorských práv. V rozhodnutí se nepíše, čí autorská práva mohl politik porušit, ani jaký přesně program Volkov vytvořil.

Sám BBC řekl, že o provádění prověrky se dozvěděl z rozhodnutí, které přinesli policisté, a žádné podrobnosti o příčinách, předmětu a průběhu prověrky sám také nezná. Volkov má za to, že prověrka je jen záminkou k tomu, aby policie mohla v Navalného krasnojarském štábu zabavit počítače a další techniku a tak jeho přívržencům způsobit hmotnou škodu.

Předběžná prověrka se v Rusku provádí v případě, když mají vyšetřovatelé důvody předpokládat, že někdo spáchal zločin, ale nejsou si tím jistí. Podle výsledků prověrky přijímají rozhodnutí buď o zahájení trestního řízení, nebo o tom, že se zahajovat nebude.

Stačí obvinění z pomluvy

Koordinátoři a dobrovolníci Navalného předvolebních štábů ruské redakce BBC řekli, že jsou sledováni často. Čelí také agresi a hrozbám na svou adresu. 31. června proběhla domovní prohlídka dokonce přímo u Navalného. Důvodem bylo obvinění z pomluvy.

Šéf volebního štábu Alexeje Navalného Leonid Volkov

6. července zaměstnanci Navalného moskevského štábu uviděli, že jejich kancelář zablokovali policisté, na oknech jsou mříže a dobrovolník Alexandr Turovskij, který měl ve štábu noční službu, nebere telefon.

Později se ukázalo, že ho při zadržení zbili a odvezli do nemocnice. Soud v Zamoskvoreckém obvodě Moskvy přesto rozhodl, že je vinen tím, že neuposlechl policii a určil mu pokutu 500 rublů, tedy asi 200 korun. O víkendu 8. a 9. července proběhla v desítkách ruských měst „agitační brigáda“ za nominaci Navalného do prezidentských voleb. Policie zadržela více než 130 dobrovolníků.

Před víkendovou akcí proběhly policejní prohlídky v řadě místních volebních štábů: v Jekatěrinburgu, Kazani a Velikém Novgorodu. V Tule, Ufě, Saratově a Samaře policie zabavila agitační materiály, končí zpráva ruské redakce BBC.

autor: mit
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.