Politický pat v Německu: Řeč povolební matematiky je neúprosná

23. listopad 2017

Německé politické strany by se na výzvu spolkového prezidenta měly ještě jednou pokusit sestavit vládu. Frank-Walter Steinmeier chce, aby se dohodly, a odmítá předčasné volby. Ty se podle ústavy mohou konat jedině se souhlasem hlavy státu. Prezident už zahájil jednání s představiteli hlavních partají o tom, jestli vznik nové vládní koalice není přece jen možný. Steinmeier se vložil do hry poté, co ztroskotala jednání o možné vládní kooperaci mezi konzervativním blokem CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, Zelenými a liberály z FDP. Jiná většinová koalice se přitom zatím nejeví reálnou. Liberálové ale ve středu další pokus o dohodu striktně odmítli.

A právě jejich roli rozebírá komentář slovenského deníku Pravda. Upozorňuje, že i když se to nezdá, je německá Svobodná demokratická strana, nejdéle vládnoucí partají v poválečných dějinách Německa. A to i díky tomu, že vždy působila jako pověstný jazýček na vahách. Od vzniku spolkové republiky vládla FDP v součtu neuvěřitelných 52 let. Déle než křesťanskodemokratická CDU.

Podle toho, ke komu se liberálové přikláněli, vznikaly tu černo-žluté, tu rudo-žluté kabinety. U moci byla FDP nepřetržitě v letech 1969 až 1998. Situaci, že by se tato strana odmítla podílet na vládním angažmá, ale Německo ještě nikdy nezažilo.

Osobní rozpory

Rozdíl je v tom, že v čele strany stáli lidé ochotní ke kompromisům. To se ovšem o jejím současném lídrovi Christianu Lindnerovi, který stranu posunul výrazně doprava, říci nedá. Kromě názorových rozdílů, zejména se Zelenými, značnou roli sehrála i osobní animozita mezi Lindnerem a Angelou Merkelovou.

„Kdeže jsou ty časy, kdy šéf liberálů Guido Westerwelle byl kancléřčiným skutečným přítelem,“ píše deník Pravda. Lindner se ale teď postavil na zadní a předestřel argument, že „ je lepší nevládnout vůbec než vládnout špatně“. Všeobecně platí, že ve dvou to jde lépe, třetí do party jaksi nepasuje. A v německé politice to podle slovenského listu platí zvláště, protože kompromis by poté musel být příliš velký. Právě proto koalice Jamajka zkrachovala ještě před svým samotným vznikem.

Německá kancléřka Angela Merkelová

Pohodlná vláda

K nářkům, že Německo takovou situaci ještě nikdy nezažilo, je třeba dodat, že nezakusilo ani přítomnost pravicových extremistů v Bundestagu. A v tom spočívá celý problém. Oněch 12,6 % hlasů, respektive 94 parlamentních křesel, která připadla Alternativě pro Německo (AfD), teď chybí CDU i FDP. Jinak by mohly vytvořit dvojkoalici a pohodlně vládnout. Jednoduchá matematika…

Kam jen pohlédneme, extremisté získávají blokační menšinu, která standardním politickým stranám konstrukci stabilní vlády výrazně komplikuje. V lepším případě tak vznikají velké pravolevé koalice. Jenže i ideologická flexibilita má své limity. I proto teď stojí Angela Merkelová před kruciálním problémem, který prostě nelze opomenout, uzavírá server deníku Pravda.

autor: smi
Spustit audio