Polovina mladých Evropanů je skeptická k demokracii

7. květen 2017

Německá stanice Deutsche Welle na svých stránkách zveřejnila studii, podle níž jen polovina Evropanů ve věku 16 až 26 let považuje demokracii za nejlepší způsob vládnutí.

Jde o výsledek průzkumu společnosti YouGov, kterého se zúčastnilo šest tisíc mladých Evropanů ze sedmi zemí. V Německu se vyslovilo pro demokracii 62 % oslovených a v Řecku 66 % – mnohem víc než ve Francii, Itálii a Polsku. Tam je jen přes 40 % oslovených mladých lidí přesvědčeno o tom, že je demokracie efektivní. Konkrétně ve Francii to bylo 42 %, v Itálii 45 % a v Polsku 42 % respondentů výzkumu.

Unie peněz, nikoli hodnot

Data se sbírala mezi letošním 16. únorem a 3. březnem. Ve studii, se dočteme, že ve všech zmíněných evropských zemích populistická hnutí posilují. Další závěr studie zní, že mladí lidé Evropskou unii považují spíše za ekonomické uskupení. To si myslí 76 % respondentů. Jen pro 30 % dotázaných Unie představuje společenství národů, které sdílejí společné kulturní hodnoty.

Podle Thomase Ellerbecka z nezávislé německé nadace TUI, která výzkum podpořila, je přitom diskuse o sdílených hodnotách v Evropě důležitá, a to pro všechny sociální vrstvy, nejen pro politiky. Deutsche Welle poukazuje i na další výsledky průzkumu, podle kterých se asi pětina respondentů vyslovila pro odchod své země z Evropské unie.

V Řecku bylo zastánců takového názoru nejvíc – 31 %. V Německu a ve Španělsku jich je nejméně ze všech zkoumaných zemí, 12 %. 60 % řeckých účastníků průzkumu se vyslovilo pro přesun některých pravomocí z evropské úrovně zpět k národním vládám. V průměru se pro to vyslovilo 38 % dotázaných mladých lidí průzkumu, v Německu jich bylo 22 %.

autor: mam
Spustit audio