Polsko postaví tisícikilometrový plot proti nakaženým divočákům z východu

19. březen 2018

Polská vláda chce kvůli africkému moru divokých prasat postavit plot podél celé své východní hranice, od Viselského zálivu až po pohoří Bieszczady, všímá si polský webový server NaTemat.

Dva metry vysoký zátaras z ocelových drátů vyroste podél hranic s Litvou, Běloruskem, Ukrajinou a ruskou enklávou Kaliningrad. Polská vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) je rozhodnuta zastavit čtyřnohé vetřelce, protože mimo jiné svou chorobou ohrožují lukrativní chovy prasat v zemi. Náklady by se podle portálu mohly vyšplhat v přepočtu až na 1,2 miliardy korun.

Na africký mor neexistuje léčba a prasata hynou do deseti dnů po nákaze, ačkoli lidem virus nijak neškodí. Loni ve střední a východní Evropě včetně Česka došlo k 4 140 případů uhynutí. V roce 2014 to přitom bylo jen 304 případů. V Polsku se zatím virus objevil asi u stovky kusů černé zvěře. Ministr zemědělství Krzysztof Jurgiel nicméně trvá na tom, že je plot pro Polsko nezbytný.

Chytrého divočáka nezastaví

Podle NaTematu vyvolala informace v Polsku značné pozdvižení. Mnozí ji zprvu považovali za recesi, nyní se ptají na technické podrobnosti a zpochybňují zejména náklady. V okolí pohraniční řeky Bug lidem vadí, že jim bariéra zkomplikuje cestování. „Jak se to odrazí na místním velmi populárním vodáckém ruchu?“ ptal se Wiesław Stefaniuk, který provozuje agroturistický areál u vesnice Kodeń.

Rovněž experti nad polským plotem pochybují. Prý nebude fungovat ani tehdy, pokud by se podařilo ukotvit jej dost hluboko a zabránit podhrabávání zvěří. Překážka totiž nemůže být souvislá, přeruší ji řeky a jezera. A ani kdyby ty neexistovaly, divočáci u podobných menších zátarasů v Bělorusku osvědčili mimořádnou inteligenci a schopnost je překonávat. Nemoc navíc v Polsku zdecimovala tolik chovů prasat, že nápad s plotem jednoduše přichází pozdě.

Podle NaTematu půjde o nejdelší plot proti divoké zvěři v Evropě. Ovšem i v případě dobudování to bude stále ještě trpaslík ve srovnání s bariérou, která v Austrálii brání šíření divokého psa dinga. Ta měří 5 600 kilometrů.

autor: rma
Spustit audio