Polští konzervativci chtějí rozšířit Varšavu. Má být větší než New York

Varšava,téměř dvoumiliónová polská metropole, kterou na konci druhé světové války totálně zničily německé nálety, je dnes velmi moderní město. S univerzitami, kavárnami, mrakodrapy či leteckým spojením do všech koutů světa je však jiné než zbytek Polska.

Je liberálnější a otevřenější – uvádí server slovenského listu DenníkN. Konzervativní strana Jaroslawa Kaczyńského Právo a spravedlnost ve Varšavě nevyhrává. Po posledních komunálních volbách usedla do primátorského křesla Hanna Gronkiewiczová-Waltzová z opoziční Občanské platformy.

Ta má většinu i městském zastupitelstvu. Ze šedesáti křesel jich obsadila 33, zatímco Právo a spravedlnost 24. Situace se teď ale může dramaticky změnit. Podle nejnovějšího návrhu Kaczyńského vládní strany se má Varšava rozšířit o 32 územních jednotek. Plán má z metropole učinit konglomerát, což by podle předkladatelů návrhu mělo napomoci jejímu dalšímu rozvoji. Varšava by tak měla větší rozlohu než třeba Londýn či New York.

Liberální centrum, konzervativní periferie

Město však nesouhlasí. Podle jeho vedení jde vládní straně jen o vítězství v nejbližších komunálních volbách. Opozice také obviňuje kabinet z účelových kroků, tedy z úmyslného překreslování volebních obvodů. – informuje DenníkN a pokračuje:

Občanská platforma vyhrála poslední volby jen v osmi z osmnácti varšavských okrsků. Jde však o velmi lidnaté oblasti, a právě proto opozice dnes ve Varšavě vládne. Pokud by však k rozšíření skutečně došlo, k městu by se připojilo na 32 okolních obcí. A v nich v drtivé většině kraluje Právo a spravedlnost.

To by této politické formaci dalo v liberální a svobodomyslné Varšavě velké šance na vítězství. Předkladatelem návrhu zákona je ostatně poslanec za stranu Právo a spravedlnost Jacek Sasin, neúspěšný kandidát na primátorskou funkci.

Primátorka Varšavy Hanna Gronkiewiczová-Waltzová

Navrhovaný legislativní krok zatím čelí ostré kritice. I proto, že se zjevil jako blesk z čistého nebe a nebyl konzultován s žádnými z dotčených úřadů. Strana jej nakonec stáhla, od svého úmyslu však neopouští a hodlá jej konzultovat s veřejností.

Spolu s hranicemi města se má zcela změnit i podoba zastupitelstva, které je nyní voleno poměrným systémem, což znamená, že nejlidnatější okrsky mají v zastupitelstvu nejvíce reprezentantů. Návrh Kaczyńského strany však počítá s volbou, která by stavěla na roveň velké okrsky s těmi nejmenšími a nově přičleněnými.

O změně rozhodne referendum

„Takto by vládní strana městskou radu zcela ovládla,“ cituje DenníkN varšavskou primátorku Gronkiewiczovou-Waltzovou. Ta si také myslí, že finanční prostředky, získané v hlavním městě, budou přerozdělené mimo Varšavu. Strana Právo a spravedlnost zase argumentuje tím, že Varšava nevyhnutelně potřebuje reformu , aby se město dalo efektivně řídit.

Metropole už chystá referendum, v němž se k návrhu vysloví občané. Místní hlasování připravují i územní celky, jež se mají stát součástí hlavního města. Ne všechny s plánem souhlasí. Chtějí si totiž zachovat vlastní identitu. A kromě jiného, připojení k bohaté Varšavě by je odřízlo od evropských dotací.

Dalším problémem je také ústavnost chystaných změn. Podle některých právních expertů jde totiž o výrazný zásah do samosprávy metropole, ale i okolních obcí. Je však nepravděpodobné, že by se problémem začal zabývat ústavní soud. Po konfliktu s kabinetem, ovládaným Kaczyńského stranou, je totiž zcela paralyzován – uzavírá DenníkN.

autor: smi
Spustit audio