Posilovny ve Spojených státech zachvátil asistovaný strečink

18. říjen 2017

Strečink býval druhem cvičení, kterému se věnoval člověk hlavně sám – buď prováděl speciální cviky v tělocvičně, anebo se jednoduše protáhl doma. „V zemi, kde jsou už i na venčení psů placení odborníci, to ale nemohlo se strečinkem dlouho vydržet postaru,“ píše o situaci ve Spojených státech list Wall Street Journal. Napříč celou zemí proto teď rostou jako houby po dešti strečinkové posilovny a studia. Strečová cvičení začaly nabízet už i masážní salony. Nikdo není z protahování vyloučen, služby se nabízejí vrcholovým atletům i důchodcům. Podle kalifornské společnosti Mindbody, která monitoruje na 60 tisíc posiloven a wellnessových center, se v USA počet sportovních zařízení se slovem „streč“ v názvu za poslední dva roky zdvojnásobil.

Potíž je v tom, že experti se neshodnou na tom, zda je dlouhodobější propínání svalů zdraví doopravdy prospěšné. Existují dokonce důkazy o tom, že může škodit. Profesor rekreologie a lidské kinetiky David Behm z univerzity v kanadském Newfoundlandu porovnal podle Wall Street Journalu více než stovku různých studií strečinkových aktivit. Zdůrazňuje, že zlepšují stabilitu a určitě jsou prospěšné pro lidi se sedavým zaměstnáním. Nenalezl ale jediný důkaz o tom, že by důkladné protažení pomohlo atletům i amatérům běhat rychleji. Právě to je ale klíčové tvrzení šiřitelů nového odvětví.

„Pokud nechcete být krasobruslaři nebo gymnasté, každému primárnímu svalovému svazku postačí 60sekundové protažení. Šíří se ale zjevný nesmysl, podle kterého běžci potřebují co nejvíce strečinkových aktivit,“ řekl americkému deníku trenér Steve Magness, který na univerzitě v Houstonu vede tým přespolního běhu.

Kvalitnější život, rychlejší běh

Společnost Stretchlab, která jen v Los Angeles provozuje tři studia, však tvrdí, že asistované strečování pomáhá lidem běhat rychleji, chodit vzpřímeněji a žít kvalitněji. Lidé tam za půlhodinku u „flexologa“ zaplatí v přepočtu 800 korun. Odborníky jsou přitom bývalí maséři a masérky, kteří nabízejí novou službu, zvanou honosně „proprioceptivní neuromuskulární strečink“.

Spoluzakladatel Stretchlabu Tim Trost nové odvětví hájí a tvrdí, že strečink má i další pozitivní dopady, které nelze změřit odbornými studiemi. „Hlavní je placebo efekt. Člověk si po protažení připadá, že je mu tak, jak mu ještě nikdy nebylo,“ cituje Trosta deník Wall Street Journal.

autor: rma
Spustit audio