Poslední švýcarská obec se dočká osvětlení. 40 let ho blokovalo referendum

Přímou demokracii švýcarského typu dává mnoho lidí za vzor. I ona má ale svá úskalí. Někdy kvůli ní přežívají nezvyklé relikty minulosti. Tak například poslední švýcarský kanton uzákonil volební právo žen až v roce 1990.

Švýcarský zpravodajský server Swissinfo teď přinesl zprávu o alpské vesnici Surrein, která čtyřicet let vzdorovala zavedení veřejného osvětlení.

Surrein má 250 obyvatel a je poslední švýcarskou obcí, kde veřejné osvětlení neexistuje. Za tmy musí místní chodit se svítilnami. Teprve teď se obyvatelé ve čtvrtém referendu na toto téma rozhodli vstoupit do moderního světa.

Poprvé o osvětlení hlasovali před téměř čtyřiceti lety v roce 1977. Tehdy ho odmítli s tím, že by náklady byly moc vysoké a lampy veřejného osvětlení příliš ohavné. Referendum se opakovalo v devadesátých letech se stejným výsledkem. Když se na přelomu tisíciletí konalo třetí referendum, získali odpůrci osvětlení nový argument – Evropa si totiž začala uvědomovat problémy takzvaného světelného znečištění. A lidé opět hlasovali proti.

Teprve při čtvrtém hlasování letos na jaře nastala změna: 84 obyvatel Surreinu bylo pro zřízení veřejného osvětlení a jen tři z nich byli proti.

Obyvatelé nechtěli být za burany

„Už bylo na čase. Někteří tu chtěli mít tmu jen proto, aby se odlišovali,“ uvedl pro Swissinfo radní Ottoman Deplazes, který je zastáncem veřejného osvětlení. Zvrtávání kotníků v neviditelných výmolech ani klopýtání přes sněhové závěje mu podle jeho slov chybět nebudou.

Jedním z těch, kdo hlasovali proti osvětlení, byl místní umělec a designer lyží Simon Jacomet. Bydlí na konci vesnice a v noci z okna rád pozoruje vrcholky hor a hvězdnou oblohu. „To ale brzo skončí. Přitom by lidé třeba z Curychu za takovou tmu ještě rádi platili,“ říká. Lidé podle něj hlasovali pro osvětlení jen proto, že nechtěli být dále za burany.

Logo

Ticho, klid a žádné světelné znečištění, to jsou podle Jacometa dobré důvody, proč osvětlení nezřizovat. „Kdyby o nás média psala ještě před hlasováním, možná by byl výsledek jiný,“ soudí Jacomet.

První světla se ve vesnici objeví během srpna a celé osvětlení by mělo být instalováno do konce roku. Energeticky úsporné svítilny se ztlumí po desáté hodině večer a naplno se rozsvítí, jen když pod nimi bude někdo procházet. Poslední obec ve Švýcarsku se tak dočká osvětlení ještě do konce roku 2016, uzavírá server Swissinfo.

Spustit audio