Předčasné volby v Japonsku vyhrál Šinzó Abe. Chce změnit ústavu i tvrdší politiku vůči KLDR

23. říjen 2017

Japonský konzervativně-pravicový prezident Šinzó Abe získal v předčasných parlamentních volbách většinu. Od veřejnosti tak obdržel mandát pro svou ostrou politiku vůči Severní Koreji. Výsledky voleb také otevírají debatu o případných změnách poválečné japonské ústavy, které si Abe klade za cíl.

Rozepisuje se o tom lucemburský deník Luxemburger Wort.

Podle něj Abe chce s pomocí Spojených států zaujmout obrannou pozici vůči stupňující se agresivní politice Pchjongjangu a rostoucímu vlivu Číny.

Zastánci tohoto přístupu, včetně malých opozičních stran, ve volbách získali potřebnou dvoutřetinovou většinu v parlamentu. Poslanci Abeho Liberálně demokratické strany a jeho dosavadního koaličního partnera Komeitó tak obsadí více než 300 křesel v dolní komoře parlamentu, ve které zasedá 465 zákonodárců.

Kritici ale podotýkají, že Abeho dosavadní vláda ohledně vztahů se Severní Koreou a Čínou nic zásadního nezměnila. Dlouholetý premiér čelí výtkám také za to, že japonskou politickou scénu údajně výrazně posunul doprava. Luxemburger Wort dále připomíná, že do Japonska v listopadu zamíří americký prezident Donald Trump. S ním si je prý Abe názorově velmi blízký.

Hrozba pro demokracii?

Podle deníku v zemi vycházejícího slunce panují obavy i z toho, že v případě avizovaných ústavních změn Abe zničí jednu z nejstarších asijských demokracií. Návrh jeho domovské strany LDP počítá kromě možnosti působení Japonska v zahraničních vojenských akcích také s řadou restrikcí v oblasti občanských práv.

Vojáci japonské armády

Současnou ústavu Spojené státy vnutily Japonsku po druhé světové válce a Abe je toho názoru, že neodpovídá podobě nejvyššího zákona nezávislého státu. Chce se proto zasadit o úpravu, která legitimizuje existenci sebeobranných sil.

Pro takovou změnu ale premiér potřebuje získat nejen dvoutřetinový souhlas obou komor parlamentu, ale také kladný výsledek v národním referendu. Lucemburský deník podotýká, že zůstává otázkou, jestli by Abe se svými plány na změnu ústavy v plebiscitu uspěl. Přes volební úspěch LDP není totiž samotný politik u občanů příliš oblíbený.

V závěru Luxemburger Wort připomíná, že Abe vyhlásil předčasné volby rok před jejich řádným termínem. Jeho obliba u lidí mírně stoupla poté, co zaujal ostrý postoj vůči Pchjongjangu. Opozice mu ale vyčítá, že volbami chtěl utnout otázky směřující k jeho skandálům. Sám Abe tvrdí, hlasováním chtěl jen získat podporu občanů ke své politice vůči Severní Koreji a k provedení hospodářských reforem.

autor: rer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.