Prezident Rouhání sklidil kritiku za „mužský“ kabinet, navrhl proto tři viceprezidentky

Staronový íránský prezident Hasan Rouhání tento týden zveřejnil návrh složení nového kabinetu. Kritici mu vyčítali, že v něm nejsou zastoupeny ženy. Rouhání následně navrhl tři viceprezidentky. Očekává se, že parlament složení vlády schválí, píše server britské BBC. Rouhání je považován za poměrně tolerantního a jeho příznivci doufali, že mezi ministry budou i ženy. Od islámské revoluce v roce 1979 zasedla v íránském kabinetu jediná ministryně, Marzíje Vahíd-Dastdžerdíová. Byla ministryní zdravotnictví ve vládě někdejšího prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. V novém kabinetu nemá zastoupení ani sunnitská menšina, která tvoří v šíitském Íránu zhruba deset procent populace.

Rouhání porazil v květnových prezidentských volbách kandidáta zastánců tvrdé linie Ebráhíma Raísího poté, co slíbil zlepšit občanské svobody v zemi a obnovit vztahy se Západem. Na únorové konferenci o postavení žen a rozvoji země vyzval k výraznějšímu účasti žen v politice a kultuře. Mluvil o právech žen a slíbil, že pokud bude zvolen, bude prosazovat rovnost příležitostí a rovný přístup ke službám. Kritici osmašedesátiletého prezidenta obviňovali z porušení předvolebních slibů, píše BBC.

Ústup náboženskému nátlaku

Rouháního příznivci se cítili zrazeni, protože navrhovaný kabinet neodrážel přání pokračovat v umírněných a reformních plánech. Očekávání spojená s Rouháním výrazně vzrostla za poslední čtyři roky, kdy se prezident nezdráhal čelit zastáncům tvrdé linie. Nedostatečné zastoupení menšin v novém kabinetu naznačuje, že Rouhání ustupuje tlaku náboženských představitelů, domnívají se reformisté.

Mohammad Karrúbí, syn vězněného opozičního představitele Mehdího Karrúbího, v reakci na zveřejnění jmen ministrů, v tu chvíli ještě bez náměstkyň, tweetoval: „Přání, jaké lid projevil v posledních dvou volbách, se nepromítlo do návrhu kabinetu. Jak je možné mluvit o rovnosti občanů a přitom ignorovat ženy a menšiny?”

Bez výrazné změny

Navrhovaný kabinet se od toho předchozího příliš neliší. Ve funkci ministra zahraničí by měl zůstat Mohammad Džavád Zaríf. Byl hlavním vyjednavačem v jednání z roku 2015, kdy Írán přistoupil na zmírnění svého jaderného programu výměnou za ukončení sankcí. Ministr ropného průmyslu Bidžán Námdar Zangání, kterému je připisována zásluha o zvýšení ropné produkce po ukončení sankcí, by si také měl udržet svůj post, uvádí BBC.

Íránské ženy

Generál Amír Hátamí by se měl stát novým ministrem obrany, dříve byl náměstkem. Průměrný věk ministrů je padesát osm let. Nejmladším členem kabinetu je pětatřicetiletý inženýr Mohammad Džavád Azárí Džahromí, který převezme ministerstvo telekomunikací.

Z žen jmenoval Rouhání Masumé Ebtekarovou na post viceprezidentky pro záležitosti rodin a žen, Laju Džonejdiovou viceprezidentkou pro právní záležitosti a Shahindokht Molaverdiovou poradkyní pro občanská práva. Molaverdiová i Ebtekarová byly viceprezidentkami v Rouháního předchozí vládě.

Spustit audio