Prezident Trump nevyslechl radu jednoho ze svých mužů, na zatmění Slunce se díval bez brýlí

Řada světových médií popisuje, jak americký prezident Donald Trump ve společnosti manželky a syna na balkóně Bílého domu pohlédl bez brýlí na slunce během pondělního úplného zatmění. Podle přítomných reportérů na něj jeden ze spolupracovníků křikl, aby se nedíval, prezident však neposlechl. Americký časopis Atlantic připomíná, že v některých částech Spojených států bylo možné se chvíli dívat bez brýlí, ale pro Washington to neplatilo.

Atlantic popisuje, co se může stát lidem, kteří se dívali na slunce byť jen pár sekund. Nelze říct, jaká doba sledování zatmění může být bezpečná. Časopis uvádí, že proti energii slunce jsou oční víčka jako přehrada z papíru.

Nenávratné poškození sítnice

Většina zranění očí, která se sluncem souvisí, se projeví se zpožděním a zhoršuje se postupně v průběhu let. Vede to k očnímu zákalu a k makulární degeneraci, zničení části sítnice nazývané také žlutá skvrna. Akutní nadměrná dávka slunečního záření při zatmění vede jen po pár vteřinách k nevratnému poškození sítnice, hustého shluku nervových vláken na pozadí oční čočky.

Trump s brýlemi otálel

Většina solárních retinopatií se vizuálně projevuje jako tmavé pole. V případě vážného poškození sluncem může tato porucha vidění trvat týdny až měsíce. Prezident si při sledování zatmění Slunce později nasadil brýle.

Pokud si ale vážně poškodil sítnici, byla by to další nepříjemná položka na seznamu neúspěchů administrativy, dodává autor článku v časopise Atlantic.

autor: mam
Spustit audio