Příčinou pádu letadla ve Smolensku byl výbuch, zjistila polská vládní komise

Podle polské komise vyšetřující leteckou havárii u Smolenska, při které zahynulo 96 pasažérů včetně polského prezidenta Lecha Kačińského, byl příčinou pádu stroje výbuch.

Jednalo se údajně o explozi na palubě, která zničila levé křídlo letounu Tupolev TU-154 a měla několik ohnisek. Uvádí se to ve zprávě zveřejněné na internetových stránkách komise s odvoláním na závěry jejího člena – britského leteckého inženýra Franka Taylora. Ten také zpochybňuje, že by bylo křídlo letadla zničeno nárazem do stromu, uvádí ruský portál RosBizněsKonsalting.

Verzi o výbuchu naopak podle Rádia Svoboda kritizuje řada odborníků, kteří tvrdí, že není podložená žádnými reálnými fakty. Smolenská katastrofa tak už nejeden rok rozděluje polskou společnost. Zatímco mezi členy strany Právo a spravedlnost (PiS) převažují přívrženci verze o teroristickém útoku, odpůrci vládní partaje tuto verzi kritizují a považují ji za smyšlenou.

Zprávu o explozi na palubě letadla odmítl ústy své mluvčí Světlany Petrenkové také ruský Vyšetřovací výbor, který se odvolal na závěry polské Komise pro vyšetřování leteckých havárií z roku 2011. Ta příčiny pádu letadla vyšetřovala v letech 2010 až 2011 pod vedením tehdejšího polského ministra vnitra Jerzyho Millera.

Dobrala se k závěru, že k tragédii došlo v důsledku prudkého snížení trajektorie letu a srážky letadla se stromy. Na místě havárie nebyly zaznamenány žádné stopy po výbuchu. Současná polská vláda však této zprávě nedůvěřuje, uvádí na svých stránkách Rádio Svoboda.

Kontroverzní bojovník za pravdu

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz

Novým šéfem „smolenské“ vyšetřovací komise byl ve čtvrtek jmenován bývalý ministr obrany Antoni Macierewicz. Ten během svého působení na ministerstvu nařídil obnovit vyšetřování pádu letadla a veřejně prohlašoval, že se jednalo o teroristický útok.

„Smolenská komise“ má pod jeho vedením k osmému výročí leteckého neštěstí, tedy do dubna tohoto roku, vypracovat „technickou“ zprávu. Ta by měla přinést celkové zhodnocení katastrofy a teprve po jejím zveřejnění by do ní měly být doplněny údaje vyplývající z paralelně probíhající exhumace těl obětí.

Právě oběti ze Smolenska si každý desátý den v měsíci připomínají přívrženci strany Právo a spravedlnost na tradičním Pamětním pochodu Varšavou. Při nedávném, v pořadí již 93. konání této tryzny, podpořil bývalého ministra obrany a nového předsedu „smolenské komise“ Macierewicze stranický předák Jarosław Kaczyński.

„Sláva těm, kdo tu stojí s křížem. Sláva těm, kdo v čele s Antonim Macierewiczem bojovali za pravdu,“ cituje slova Kaczyńského v reportáži z pochodu deník Rzeczpospolita.

Na prostranství před prezidentským palácem se však podle autora textu sešlo také několik desítek odpůrců Pochodu paměti. V rukou drželi bílé růže a transparent, který hlásal: “Existují zákony! Zákony fyziky, zákony logiky a zákony o lidských právech!”

Spustit audio