Problémy řeckých uprchlických táborů: džihádisté a sexuální obtěžování

Ještě tento měsíc přijede do Řecka tým evropských expertů na boj proti terorismu, aby v uprchlických táborech vyhledával džihádisty.

Píše o tom server francouzské televizní stanice France 24.

Někteří strůjci listopadových teroristických útoků v Paříži se do Evropy dostali na základě tvrzení, že jsou běženci.

Tým bude tvořit třicet evropských policistů Europolu, kteří budou zjišťovat radikální či radikalizující se jednotlivce. Mluvčí Europolu Alexandru Niculae serveru řekl, že půjde o sekundární kontroly, nikoli první pohraniční kontakt s nově příchozími.

Europol podle něj provádí křížové kontroly údajů dodávaných partnery a porovnává je s daty, která jsou ve specializovaných protiteroristických a dalších databázích. Europol tyto informace i jejich analýzy sdílí s ostatními evropskými státy.

Zatímco dosavadní protiteroristické operace se zaměřovaly na takzvané hotspoty na řeckých ostrovech, kde se běženci registrují, současná mise se soustředí na desítky táborů na pevnině. Nejméně dva z džihádistů, kteří loni v listopadu spáchali útoky v Paříži, přišli do Řecka s tvrzením, že uprchli ze Sýrie, připomíná France 24.

V řeckých uprchlických táborech sílí ještě jeden problém – sexuální obtěžování malých dětí, varuje maltský deník Malta Today. Jde přitom o oficiální tábory Evropské unie. Terčem obtěžování jsou i sedmileté děti, upozorňují dobročinné a lidskoprávní skupiny.

Počet migrantů, kteří z Turecka přicházejí na řecké ostrovy, stoupá

V táborech je těžké vůbec přežít

Podle nich je situace v některých táborech tak nebezpečná, že se mladí lidé bojí v noci vycházet ven a ženy se neodvažují jít samy ani na toaletu. V táboře Softex na předměstí Soluně, kde přebývá přes 1400 uprchlíků ze Sýrie, údajně gang mladíků obtěžoval několik holčiček.

Podle nejmenovaného dobrovolníka přišel k jedněm Iráčanům do stanu muž z tamní „mafie“ a zeptal se jejich sedmileté dcery, jestli si u něj nechce zahrát hry na jeho mobilním telefonu. Když přišla, stan zavřel. Dívka se vrátila s modřinami na rukou a krku a vypověděla, že ji sexuálně obtěžovali. Její rodina se pak přestěhovala do nouzového přístřeší. Je z útoku na svou dceru tak zničená, že se chce vzdát svého snu o životě v Evropě a raději se vrátit do Iráku, odkud utekla.

Také Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce nebo Lékaři bez hranic potvrzují, že v řeckých uprchlických táborech přibývá případů sexuálního násilí. Lékaři bez hranic jsou v kontaktu s nejméně deseti ženami, které byly v soluňském táboře Softex sexuálně napadeny.

Lidé se podle nich bojí o incidentech mluvit. Podle organizace jsou ve zvlášť těžké situaci šestnáctiletí a sedmnáctiletí jedinci bez doprovodu rodičů – mají problém v táborech vůbec přežít, upozorňuje Malta Today.

autor: gzb
Spustit audio