Proč se Rusko raduje z nominace Donalda Trumpa?

26. červenec 2016

Rusko se raduje z republikánské nominace Donalda Trumpa na prezidenta. Proč? Vysvětlení nabízí ruská korespondentka evropského serveru Politico Anna Němcovová.

Rusko tolik vzrušil Trumpův slib, že „uvolní napětí a zlepší vztahy s Ruskem“, že ještě před jeho oficiální nominací pozvalo do Moskvy jeho poradce Cartera Page, aby promluvil k absolventům Ruské ekonomické školy. Page nezklamal. Odsoudil americkou politiku za to, že se „často pokrytecky upíná na demokratizaci, nerovnost, korupci a změnu režimu“.

Když se ho jeden ruský student zeptal, jestli je americká společnost podle jeho názoru opravdu liberální a demokratická, Trumpův poradce odpověděl stylem Vladimira Putina: „Slovo liberální dávám do uvozovek,“ řekl, „a souhlasím s vámi, že vždycky liberální není.“

Ruská spojka

Pageovo vystoupení v Moskvě bylo v dokonalém souladu s postupem manažerů Trumpovy kampaně, kteří nedávno údajně zmírnili republikánskou platformu týkající se Ruska a odstranili výzvy k vyzbrojování Ukrajiny, aby mohla účinněji bojovat proti povstalcům a Rusům.

Page je expert na energetiku a udržuje těsné styky s ruskými podnikateli a představiteli státního plynárenského podniku Gazprom. A hlavní manažer Trumpovy kampaně Paul Manafort dříve pracoval jako lobbista pro svrženého proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče.

Pro Putina je Trump darem, který mu stále něco dává. V izolaci, do které ho Západ uvrhl kvůli agresi na Ukrajině, vidí ruský prezident v Trumpovi budoucího spojence.

Vladimir Putin

Trump také naznačil, že by mohl omezit americké zapojení do NATO i evropských problémů. A posmívá se politickému „hlavnímu proudu“, který z Putina udělal vyvrhele.

Jestli v listopadu vyhraje prezidentské volby, dovolí, aby ve východní Evropě vzrostla ruská sféra vlivu? Takové otázky si dnes kladou ruské oficiální kruhy.

Často v Moskvě slýchám, jak Trumpa přirovnávají k ruskému extremistickému nacionalistovi Vladimiru Žirinovskému, podotýká Němcovová. Lidé mu říkají Žirik a „palácový šašek“ ruské politiky, protože neustále vyzývá, aby ministři, poslanci a generálové, kteří s něčím nesouhlasí, byli zastřeleni na Rudém náměstí, nebo aby Rusko snížilo porodnost v muslimských republikách zavedením pokuty za každé třetí dítě.

Jeden student z Novgodrodu Němcovové řekl, že „obdivuje Trumpa, protože je jako náš Žirik a stejně jako on říká, co si myslí“. Ruský prezident Putin několikrát prohlásil, že ve Spojených státech neexistuje žádná opravdová demokracie. Když dělal nedávno rozhovor pro CNN, zdůraznil, že Amerika nemá demokratické volby a „prokurátoři tam z volebních místností střílejí po mezinárodních pozorovatelích“.

Snění o faktickém konci NATO

Začátkem července se na anektovaném Krymu sešli Trumpovi ruští fanoušci, včetně putinologů, pravicových nacionalistů, antiglobalistů a separatistů z Donbasu, a debatovali o americko-ruských vztazích po listopadových prezidentských volbách.

Devítidenní fórum financoval Kreml, a přijeli dokonce i vůdci milicí samozvané Donbaské a Luhanské republiky. Organizátor fóra Sergej Markov sálu plnému politologů a postgraduálních studentů vysvětlil, že jakmile si Amerika zvolí „palácového šaška Trumpa“, bude mít Kreml všude snadnější život – v Sýrii, na Ukrajině, v Evropě i doma.

Logo

Zatímco kandidaturu Hillary Clintonové podporuje jen 10% Rusů, Trumpův tábor každým dnem roste. Poslanec za stranu Jednotné Rusko Robert Šlegel Němcovové řekl, že se mu Trumpova osobnost i názory líbí. Clintonová chce podle něj vystupňovat studenou válku s Ruskem, a proto toho Kreml tolik očekává od Trumpa, který tvrdí, že nepřátelství s Moskvou ukončí.

V Rusku vzbuzuje nadšení i Trumpův postoj k NATO. Kremlu se nelíbilo, že aliance před několika týdny uspořádala největší manévry od dob studené války, kterých se zúčastnilo 31 tisíc vojáků z 24 zemí. Mnoho moskevských představitelů znepokojilo i rozhodnutí NATO rozmístit čtyři tisíce vojáků v Polsku a pobaltských zemích.

Největší ruští snílci si představují, že všemocný Trump nařídí vystoupení Spojených států z aliance. Vždycky, když nazve Clintonovou „lhářkou“, je z toho hlavní zpráva ruské státní televize. Kandidát Republikánské strany na amerického prezidenta zkrátka v Rusku vzbuzuje nový optimismus, uzavírá ruská novinářka Anna Němcovová článek pro server Politico.

autor: gzb
Spustit audio