Pudl maršálem letectva aneb Mají se Thajci bát následníka trůnu?

16. říjen 2016

Tento týden ve čtvrtek zemřel osmaosmdesátiletý thajský král Pchúmipchon Adundét, známý též jako Ráma IX. Královský palác oznámil, že král, kterého zdravotní problémy sužovaly už dobrou desítku let, zemřel pokojně v nemocnici Siriradž.

Za krále, který symbolizoval stabilitu v zemi, se ted modlí miliony lidí a země vyhlásila třicetidenní státní smutek.

Jak ale upozorňuje britský deník Guardian, v nejbližších týdnech může pro vojenskou vládu někdejšího generála Prajuta Čan-o-Či i thajské monarchisty znamenat problém jediný králův syn Mahá Vatčirálongkón.

Korunní princ už byl potvrzen jako budoucí král premiérem, protože Thajsko není absolutní monarchií už více než osm desítek let. Thajci se ovšem obávají, že by s jeho nástupem na trůn mohlo dojít k dalšímu politickému napětí v zemi. Kromě monarchistů se totiž v Thajsku těší přízni i bývalý premiér Tchaksin Šinavatra, který momentálně žije v exilu a měl s korunním princem přátelské vztahy.

Pudl maršálem letectva

Vatčirálongkón, třikrát rozvedený playboy, který se proslavil tím, že jmenoval svého pudla hlavním maršálem thajského letectva, se narodil jako nástupce trůnu. Ani zdaleka ovšem nemá charisma svého otce. Přestože absolvoval vojenskou akademii v Austrálii, chlubí se několika vojenskými řády a pilotním průkazem, několik desítek let neprojevoval o věci veřejné v Thajsku takový zájem, jaký by se od budoucího monarchy očekával, píše britský Guardian.

Namísto toho si korunní princ získal pověst do sebe zahleděného extravagantního sukničkáře, kterému není cizí ani krutost vůči vlastním dětem. Několik jich přišlo o svoje tituly a musely se kvůli němu vystěhovat do zahraničí. Nikdo si tedy není úplně jist, co se dá od nástupce trůnu očekávat.

Mezinárodní tisk například v roce 2007 zaregistroval únik videa, na kterém princova tehdejší společnice vystupovala na narozeninové oslavě skoro nahá právě s pudlem Fu Fuem. Když psí maršál letectva loni pošel, spálili ho teprve po čtyřech dnech zvláštních buddhistických obřadů. Dekadentní sklony budoucího krále jsou v Thajsku veřejným tajemstvím, které znají Thajci jen útržkovitě.

Nedávno zas například někdo vyfotografoval prince na mnichovském letišti, kde salutoval pilotovi a letuškám v džínech a topu, který odhaloval jeho dočasná tetování.

Oficiálně před podobnými skandály média královskou rodinu chránila, ale historky o výstřelcích korunního prince jsou všeobecně známé. Mnozí z jeho budoucích poddaných jím kvůli tomu pohrdají a to platí i o společenské elitě, která by ho teď měla korunovat a pomáhat mu v zemi vládnout.

Tuhle nechuť, která panuje od 70. let, potvrdila i zveřejněná diplomatická korespondence z roku 2010. Členové thajské státní rady v ní vyjádřili znepokojení nad tím, že by se korunní princ Vatčirálongkón mohl plést do politiky, protože už tehdy byl součástí, jak uvádějí, “ostudných finančních transakcí”.

Státní rada a bývalý premiér se shodovali v tom, že sedmapadesátiletého prince půjde jen stěží zastavit a že svoje způsoby už nejspíš nezmění. Následník tedy zůstává velkou neznámou, které se thajští politici obávají.

V diplomatické zprávě pro amerického velvyslance vyjádřili thajští politici před lety dokonce naději, že kdyby se s princem něco stalo, mohl by král jako svou nástupkyni jmenovat svou dceru. Jak ale upozorňuje britský deník, Thajsko nikdy nemělo královnu a zákony země mluví jen o možnosti mužského dědice trůnu.

Thajský předseda vlády Prajuth Čan-Oča

V Thajsku hrozí nepokoje

Kromě nestandardního chování korunního prince je to ale hlavně jeho osobní vztah s premiérem a magnátem v exilu Tchaksinem Šinavatrou, který způsobuje obavy z nestability.

Tchaksin po svém zvolení premiérem v roce 2001 daroval princovi luxusní limuzínu a právě obavy z toho, že expremiér získá i veřejnou podporu korunního prince, údajně přispěly k vojenskému puči, který Tchaksina vyhnal ze země. Generálové si od té doby korunního prince předcházeli, protože chtěli omezit Tchaksinův vliv ze zahraničí.

Současná vláda dokonce zorganizovala informační kampaň, která měla napravit princovu dekadentní pověst i rozšířené informace o jeho podlomeném zdraví. Ty se veřejnost mimo jiné dozvěděla z elektronické korespondence zveřejněné v aféře Wikileaks.

Pozorovatelé se momentálě neshodnou na tom, zda stabilitu Thajska může ohrozit princovo napojení na Tchaksina Šinavatru, proti kterému stojí současný premiér a armáda, nebo jeho tendence k neúprosným rodinným čistkám. Ty se týkaly i vnitřního okruhu poradců zesnulého krále a hlavně příbuzných princovy bývalé manželky. Na čem se nicméně pozorovatelé shodují, je to, že změna zřejmě nebude hladká a že zemi pravděpodobně čekají násilné nepokoje.

autor: Jan Čáp
Spustit audio