Putin prý posílá do Evropy uprchlíky s cílem sesadit německou kancléřku

Rusko a sám prezident Vladimir Putin sledují ve světle čím dál intenzivnějšího vojenského angažmá v Sýrii ještě jeden, podle řady západoevropských komentátorů, zlověstný cíl. A tím je pokus oslabit pozici německé kancléřky Angely Merkelové nebo dokonce způsobit její pád.

Rozepisuje se o tom server EUobserver. Bombardování Aleppa má podle analytiků dvojí cíl. Vyvolat další vlnu uprchlíků, která Merkelové obrazně řečeno zlomí vaz, a posílit pozici Ruska v syrském konfliktu.

Rozhodnutí Angely Merkelové přijmout velké množství hlavně syrských migrantů vedlo v minulých měsících ke strmému poklesu kancléřčiny popularity. A ona sama bude muset o znovuzvolení v parlamentních volbách, které se v Německu uskuteční nejpozději v září příštího roku, tvrdě bojovat. Když se minulý týden německá agentura pro výzkum veřejného mínění Insa-Consulere tázala, zda by Merkelová měla rezignovat, odpovědělo kladně 40 procent respondentů.

„Ještě před rokem by se takovou otázku vůbec nikdo neodvážil položit,“ podotýká ředitel zmíněné agentury Hermann Binkert. I když ještě nedávno neotřesitelná obliba Angely Merkelové povážlivě slábne, o možnosti předčasných voleb se zatím nemluví. „Odhadnout, jak se bude situace vyvíjet, je v tuto chvíli nemožné “ uvádí v rozhovoru pro EUobserver ředitel společnosti Insa Binkert.

Čtěte také

Už tak rozbouřenou atmosféru zhoršuje úspěšný postup syrských vládních sil masivně podporovaných ruskými leteckými údery v Aleppu. Z města prchají desítky tisíc lidí a míří k Evropě. Už předtím ale kancléřčinu oblibu ovlivnily silvestrovské sexuálně podbarvené násilnosti v Kolíně nad Rýnem a dalších městech, kde byly německé ženy napadány skupinami mužů z řad migrantů.

Oleje do ohně se pokusila přilít i prokremelská média, která napříč Evropou šířila nepravdivý příběh třináctileté Němky ruského původu. Dívka si vymyslela, že ji znásilnili muži „arabského původu“. I tahle historka vedla k růstu popularity krajně pravicové Alternativy pro Německo, která, jak upozorňuje EU observer, čelí podezření z tajného financování Kremlem.

Syrská opozice žádá zastavení ruských leteckých úderů. Na snímku z videa ruského ministerstva obrany z 9. 12. 2015 útočí bombardér Su-34

Alternativa pro Německo, i přes okamžité pochyby o pravdivosti případu „ubohé malé Lisy“, vyvolala hlučné demonstrace. Připojily se k ní některé spolky ruských krajanů žijících v Německu. Podařilo se rozštěpit i nejsilnější vládní křesťanskodemokratickou formaci CDU/CSU. Hlavně poté, když prezident Putin minulý týden hostil ve svém moskevském paláci šéfa CSU a horlivého kritika Merkelové, bavorského premiéra Horsta Seehofera.

„Vše nasvědčuje tomu, že jde o koordinovanou kampaň s cílem sesadit Merkelovou z kancléřského křesla. A exemplárně ji potrestat za zavedení a prodlužování hospodářských sankcí vůči Rusku. Když se díváte na to, co se děje v Sýrii a zejména v Aleppu, zjistíte, že Rusko je jediným hráčem, který kontroluje vývoj uprchlické krize,“ uvádí v rozhovoru pro EUobserver nejmenovaný zdroj z bruselské administrativy.

Čtěte také

„Tyto akce mají za cíl vyprodukovat co největší počet uprchlíků,“ pokračuje citovaný zdroj s tím, že Putin koordinuje útoky v Sýrii s opětovným zvyšováním napětí na východní hranici Ukrajiny. „Nevěřím, že jde o náhodnou shodu okolností,“ říká nejmenovaný bruselský zdroj EUobserveru.

Šéf zahraničního výboru Bundestagu Norbert Roettgen ale tvrdí, že ta teorie o Putinově snaze odstranit Merkelovou z funkce kancléřky je přitažená za vlasy. Roettgen si myslí, že Putinovým cílem je spíše Merkelovou oslabit než přímo sesadit, a jeho hlavním zájmem je zřejmě posílit vlastní strategické pozice v blízkovýchodním regionu.

To, že současně Putinova aktivita v Sýrii produkuje vysoký počet uprchlíků, kteří ohrožují soudržnost Evropské unie, je podle Roettgena pro ruského prezidenta „vítaný vedlejší efekt“, protože názory na uprchlickou krizi Evropu rozdělují.

„Putinovi jde o celou Evropskou unii, nikoli o jednotlivé státy či osoby. Přiživuje uprchlickou krizi, která rozbíjí evropskou jednotu a podporuje vzestup populismu a nacionalismu. 28 členských států unie musí překonat své vnitřní rozpory a sjednotit se na společné migrační politice. Dříve, než je Putin ještě více rozdělí,“ říká v rozhovoru pro EU observer poslanec CDU a šéf zahraničního výboru Bundestagu Norbert Roettgen.

autor: smi
Spustit audio