Putin využívá sovětské porážky Hitlera, aby ukázal, proč ho dnešní Rusko potřebuje

10. květen 2017

Nedílnou součástí dnešního Ruska jsou oslavy sovětského vítězství nad fašismem a neustálé připomínání tohoto zásadního úspěchu země. V restauracích nabízejících suši tak na jídelníčku najdete „závitek Dne vítězství“ s černým a oranžovým kaviárem a ve stejných barvách si můžete koupit balonky, hrnečky na kávu, trička nebo obuv zvanou žabky, píše list Washington Post. Oranžová a černá jsou barvami bývalého sovětského válečného vyznamenání a dnes znakem ruského vlastenectví – nosí je televizní moderátoři jako stužky na klopě a vyskytují se i na webových stránkách. Sovětský svaz za války ztratil dvacet milionů lidí a skoro každý Rus má nějakého předka, který v ní bojoval nebo padl.

Dnes jsou však připomínky vítězství nad nacisty pomocí oranžové a černé barvy řízeny „shora“. Hrají zásadní roli v úsilí Vladimira Putina prezentovat režim jako logický produkt historie země. Záchrana světa před fašismem byla nejen největším úspěchem Sovětského svazu, ale Putinovi pomohla po skončení studené války vrátit Rusko na mezinárodní scénu jako světovou velmoc, jak to každého 9. května zdůrazňují jaderné střely, tanky a další zbraně při vojenské přehlídce na Rudém náměstí. „Válka je jednou z věcí, které legitimizují Putinův režim. Považuje se za dědice vítězství, které je všem Rusům svaté,“ vysvětluje politolog Andrej Kolesnikov z Carnegieho střediska v Moskvě. Když podle něj někdo kritizuje vládu, kritizuje tím celé Rusko.

To, co svět označuje za ruský aventurismus v Sýrii, za okupaci na Krymu a za vměšování na Ukrajině, je podle Kremlu a jeho médií ruskou snahou chránit svět před silami chaosu a fašismu. Ani Stalin už za Putina není zločinec, za jakého byl považován po rozpadu Sovětského svazu. Podle Putina je zdůrazňování Stalinových omylů a excesů totéž jako klást na stejnou úroveň nacistické Německo a Sovětský svaz, který osvobodil Evropu od fašismu. A tak se v poslední době zase objevují státem dotované filmy, které zdůrazňují hrdinství sovětských vojáků a překrucují fakta. Putinova taktika má pozitivní dopad i na jeho popularitu. Od anexe Krymu v březnu 2014 neklesla pod 80 % a podle průzkumu z loňského března si 71 % Rusů myslí, že „ať už jsou Stalinovi přisuzovány jakékoli chyby, nejdůležitější je, že národ pod jeho vedením vyhrál Velkou vlasteneckou válku“, uzavírá americký deník Washington Post.

autor: gzb
Spustit audio