Rakouští právníci shromažďují žaloby proti Volkswagenu kvůli aféře Dieselgate

10. červenec 2017

Rakouský list Der Standard popisuje začátek akce právní organizace Cobin Claims, která se v souvislosti s takzvanou aférou Dieselgate napříč Rakouskem snaží shromáždit zákazníky automobilky Volkswagen.

Za falšování emisí automobilů poháněných dieselovými motory, která se týká nejen Volkswagenu, ale také české Škody Auto, už koncern zaplatil tučné odškodné a pokutu ve Spojených státech amerických.

Zástupci organizace Cobin Claims prohlásili, že cílem jejich aktivity je zajistit, aby nárok na případné odškodné v souvislosti s aférou falšování emisí dieselových motorů nezaniknul coby promlčený.

Svou právní akci považuji za jedinečnou, protože se do ní mohou zapojit spotřebitelé i firmy. Majitelé vozidel značky Volkswagen by se tedy měli co nejdříve přidat, aby se pojistili proti uplynutí promlčecí lhůty pro možné nároky na odškodné, popisuje výzvu právní organizace rakouský Der Standard.

„Nároky vůči prodejcům automobilů se v Rakousku promlčí koncem roku 2017 a vůči koncernu Volkswagenu na podzim 2018. Předpokládám, že toto promlčení budeme muset zastavit prostřednictvím žalob,“ cituje rakouský list právního zástupce organizace Cobin Claims Michaela Poduschku.

Ztratí upravená auta na hodnotě?

„Potřeba podniknout právní kroky je o to důležitější, že není možné odhadnout dlouhodobé škody vyplývající z dodatečných úprav v řídících jednotkách motoru. Obávám se, že ztráta hodnoty dotčených dieselových vozidel se projeví až po uplynutí promlčecí lhůty pro právní nároky,“ pokračuje rakouský list v citaci Michaela Poduschky.

Jeho kolega Benedikt Wallner z právnické organizace Cobin Claim dodal, že dle jeho názoru právně přijatelný stav nenastane jen tím, že se provedou úpravy, „u kterých nikdo neví, jak vlastně fungují“.

Zákaznické centrum

Organizace prohlašuje, že jejich akce je jedinečná právě v možnosti zapojení malých a středních podniků. Prezident Cobin Claims Oliver Jaindl prohlásil, že zastupování firemních klientů Hospodářskou komorou selhává pro konflikt zájmů, protože komora by musela jednu část svých členů zastupovat ve sporu proti druhé části.

Cobin Claims ale přiznávají, že považují za určitý problém prokázání škod, které utrpěly majitelé vozidel zfalšováním emisích. Na druhou stranu ale není potřeba už škodu teď přesně vyčíslit, protože ta nastala už formou vyřazení dotčených aut z evidence.

Na žalobě nechceme vydělat

Za další důkaz škody považují právníci Cobin Claims chování Porsche Bank. Ta poskytuje leasing přibližně dvěma milionům dotčených vozidel. Je tedy de facto jejich vlastníkem.

Na odepsání jejich zůstatkové hodnoty vyčlenila zhruba 900 milionů eur, dočteme se v rakouském Der Standardu o argumentaci organizace, která chce spojit rakouské majitele vozů, kterých se dotýká aféra falšování emisí koncernu Volkswagen, do kterého patří i česká Škoda Auto.

Prezident právní organizace Corbin Claims Jaindl řekl, že konkrétní kroky právníci určitě přijmou nezávisle na tom, kolik lidí a firem se do akce zapojí. Akce potrvá do letošního podzimu.

Volkswagen Passat

Jaindl zároveň zdůraznil, že jím vedená organizace na celé akci nechce vydělat a na odškodném se tedy nebude podílet. Odečte si pouze procesní náklady, které se budou pohybovat zhruba v rozmezí 30 až 72 eur.

Platformu Cobin Claims v březnu tohoto roku vytvořil soudní znalec Manfred Biegler, novinář Oliver Jaindl a bývalý hlavní právník Sdružení pro spotřebitelské informace Peter Kolba.

Poslední jmenovaný se v červnu z projektu překvapivě stáhl, uzavírá rakouský list Der Standard článek věnovaný pokusu organizace Cobin Claims shromáždit rakouské zákazníky ovlivněné aférou Dieselgate německého koncernu Volkswagen dřív, než jejich případný nárok na odškodnění bude promlčený.

autor: thk
Spustit audio