Řezníka z Bosny, generála Ratko Mladiče, poslal soud za mříže na doživotí

22. listopad 2017

Více než 20 let po masakru ve Srebrenici poslal soud v Haagu na doživotí za mříže bývalého bosenskosrbského generála Ratko Mladiče. Britský deník Guardian upozorňuje, že jde zatím o nepravomocný rozsudek a Mladičův právník už avizoval, že se jeho klient odvolá. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii dal obžalobě za pravdu v deseti z jedenácti bodů, ve kterých Mladiče vinila ze zločinů během války v Bosně a Hercegovině v letech 1992 až 1995.

Muž, přezdívaný Řezník z Bosny, se podle názoru soudu mimo jiné dopustil genocidy a zločinů proti lidskosti. Mladič nese vinu za masakr ve Srebrenici, kde zemřelo přes sedm tisíc lidí, a také třeba za ostřelování Sarajeva, rozhodl tribunál.

Agentura AFP píše, že na jednání Mladič dorazil i přesto, že původně deklaroval, že ho bude bojkotovat. Při vstupu do soudní síně ukazoval přítomným zdvižený palec, samotnému vynesení rozsudku ale přítomen už nebyl. Kvůli hlasitým protestům proti zamítnutí jeho žádosti o odložení jednání ze zdravotních důvodů soudci nařídili jeho vyvedení. Na dnešní verdikt dlouho čekali desetitisíce obětí a pozůstalých na celém Balkánském poloostrově. Někteří z nich dnes dorazili i do samotného Haagu, informuje AFP.

autor: gzb
Spustit audio