Rumunsko marně bojuje s epidemií spalniček. Na vině je diskriminace Romů i odpůrci očkování

18. březen 2018

Už více než dva roky se v Rumunsku šíří epidemie spalniček. Za tu dobu se infekčním onemocněním nakazily tisíce osob z nichž čtyřicet zemřelo. Přestože v zemi existuje očkovací program, vláda není schopná dostat situaci pod kontrolu.

Tématu se ve své reportáži věnuje švýcarský list Neue Zürcher Zeitung.

Mezi oběťmi spalničkové epidemie jsou především děti. Jedná se o největší epidemii v zemi od roku 2005, kdy bylo zavedeno bezplatné celoplošné očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, které se provádí ve dvou dávkách.

Jak švýcarské noviny připomínají, v době před objevením očkovací vakcíny proti spalničkám v šedesátých letech onemocnělo touto chorobou téměř každé dítě do patnácti let. Vysoce nakažlivý vir se šíří kašlem, kýcháním a kontaktem s tělesnými sekrety. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se před zahájením hromadného očkování velké epidemie spalniček objevovaly každé dva až tři roky a usmrtily v průměru více než dva a půl milionu osob.

Do roku 2016 se počet mrtvých snížil na 90 tisíc ročně. V roce 2007 se v Rumunsku nechalo první dávkou očkovat 97 procent populace, druhou dávkou 96 procent. Nicméně podle údajů rumunského ministerstva zdravotnictví v době, kdy v zemi vypukla epidemie spalniček, se počty očkovaných snížily o 11 procentních bodů u první dávky, u druhé dokonce o 29.

Lze se přitom domnívat, že počty očkovaných jsou ještě nižší v rámci romské populace, která po Maďarech tvoří druhou největší etnickou menšinu v zemi. Podle jedné studie z roku 2012 nebylo proti infekčním onemocněním očkováno 45 procent romských dětí.

Epidemie spalniček v roce 2016 vypukla v jedné z romských vesnic na severu Rumunska. Její obyvatelé přitom nejsou sociálně slabí. Většina tamních Romů tráví rok v Itálii, kde se věnují obchodu s textiliemi.

Rom s koňským povozem v obci Dragoslavele v župě Argeș v Rumunsku

Zdravotníci jsou přesvědčení, že kvůli nákaze specifickým virem spalniček bylo onemocnění dovlečeno právě z Itálie. Při nákaze v Rumunsku by totiž vir musel vykazovat jiný genotyp, který je typický pro předešlé epidemie v zemi, vysvětluje Neue Zürcher Zeitung. Jak dodává, rodiče nakaženého chlapce nenechali očkovat pravděpodobně z důvodu cesty do Itálie.

Studie Světové zdravotnické organizace však upozorňuje také na diskriminaci Romů ze strany zdravotníků. Jako problematické vidí opovrhování, omezený tělesný kontakt při prohlídkách a segregaci od běžné populace. K tomu se přidává nedostatečná péče v chudých romských oblastech.

Nedostatek vakcín

Do roku 2016 se epidemie rozšířila po celé zemi a postihla všechna etnika. Středisko pro kontrolu infekčních onemocnění přitom na nedostatečnou proočkovanost populace upozorňovalo již v roce 2015. Například v župě Timiș na západě země, ve které žije 700 tisíc obyvatel, lékaři očkovali pouze polovinu dětí. Ministerstvo zdravotnictví reagovalo až letos v lednu a oficiálně vyzvalo rodiče, aby své děti očkovat nechali.

Problém ale představuje nedostatek vakcín, podotýkají noviny. Podle ministerstva zdravotnictví bylo v dubnu 2016 k dispozici jen 36 tisíc dávek, což je čtyřikrát méně než v předchozím roce a bez očkování zůstalo 224 tisíc dětí do devíti let. Lékaři z nedostatku obviňují vládu, která podle nich vakcíny objednala pozdě. Úřady zase situaci zdůvodňují nedostatkem zásob a financí.

V závěru reportáže Neue Zürcher Zeitung píše, že vládnoucí Sociálnědemokratická strana kvůli epidemii spalniček v Rumunsku uvažuje o zavedení povinného očkování. To se ale nelíbí odpůrcům, kteří se hlasitě ozývají. Nicméně podle studie ministerstva zdravotnictví není nikterak vysoký počet rodičů, kteří své děti nenechávají očkovat z ideologických důvodů.

Je nižší než například počet dětí, které v době očkování byly mimo zemi nebo nemohly být očkovány ze zdravotních důvodů. Největší skupinu neočkovaných, 42 procent, tvoří ti, kteří se k lékaři jednoduše nedostavili. A to může poukazovat na nedůvěru Rumunů v jejich zdravotnický systém, uzavírá Neue Zürcher Zeitung.

autor: rer
Spustit audio