Ruská Státní duma schválila přísnější tresty za navádění nezletilých k sebevraždě

20. červenec 2017

Dolní komora ruského parlamentu, Státní duma, schválila návrh zákona, který zdvojnásobuje maximální výši trestu odnětí svobody pro ty, kdo navádějí nezletilé ke spáchání sebevraždy. Státní duma nově navrhuje, aby ruské soudy mohly pachatelům uložit trest odnětí svobody v rozmezí osmi až patnácti let vězení, píše ruská zpravodajská agentura TASS.

Změnil se především článek sto deset ruského trestního zákoníku, ve kterém byla doposud za „navádění ke spáchání sebevraždy nebo pokusu o sebevraždu“ trestní sazba do pěti let vězení.

„Návrh byl vypracovaný s cílem chránit život a zdraví ruských občanů, zejména těch nezletilých a zavést opatření, které zabrání jejich účasti na nezákonných aktivitách, ohrožujících jejich život. A to vydáním varování před naváděním k sebevraždě,“ cituje ruská agentura TASS z dokumentu připojenému k návrhu zákona.

Skupina smrti

V britském listu Daily Mail se v souvislosti s tématem dočteme o trestu, ke kterému byl odsouzený dvaceti dvouletý ruský občan Filipp Budějkin. Za navádění ke spáchání sebevraždy ho ruský soud tento týden poslal do vězení na tři roky a čtyři měsíce.

Budějkin byl podle rozhodnutí soudu administrátor jedné z takzvaných „skupin smrti“, které se objevily na internetu.

Při vyšetřování jeho aktivit se zjistilo, že Budějkin v dubnu a květnu loňského roku na ruské sociální síti VKontakte vystupoval pod pseudonymem Filip Lis. Na ruské obdobě facebooku propagoval mezi nezletilými sebevraždy. Zároveň nezletilé ke spáchání sebevraždy přemlouval.

Proti Modré velrybě zasáhla policie

Vše se odehrávalo v rámci sebevražedné hry Modrá velryba, píše britský list. Budějkin například k sebevraždě přesvědčil patnáctiletou dívku z jihoruského města Astrachaň. V dokončení pokusu sáhnout si na život dívce zabránila policie.

Vyšetřovatelé uvedli, že Budějkin loni v létě navedl ke spáchání sebevraždy také sedmnáctiletou dívka z Ťumeňské oblasti, která se nachází na území západní Sibiře. Dívka se pokusilo o sebevraždu, život jí zachránili přivolaní zdravotníci.

Až sedmnáct mrtvých

Mladý Rus se měl přiznat k vyprovokování až sedmnácti úmrtí, ale všechny případy nebyly do procesu zahrnuté. Samotný Budějkin oběti hry Modrá velryba, ve které anonymní správci zadávají hráčům úkoly, označoval za „biologický odpad“. Policii řekl, že oběti „umřely rády“ a své počínání popsal jako „očišťování společnosti“, píše britský deník.

Odsouzený si trest neodpyká ve věznici se zpřísněným režimem, ale v ruské obdobě věznice s nejméně přísným řádem. Daily Mail píše, že nízký trest způsobil šok mezi příbuznými obětí i v ruské společnosti. Budějkin je označovaný za jednoho z hlavních organizátorů „internetového šílenství“ neboli hry šířící se prostřednictvím sociálních sítí především mezi dospívajícími mladými lidmi.

autor: thk
Spustit audio