Ruská státní média ignorovala protesty proti korupci. Zprávou dne bylo husté sněžení

28. březen 2017

V Rusku se v neděli konaly masové protesty proti korupci. Kdo by ale sledoval pouze ruská státní média, nikdy by se o nich nedozvěděl, píše ruský deník Moscow Times.

Jak dodává, kdekoliv poblíž centra Moskvy bylo minulou neděli možné být svědkem něčeho významného. Celé město bylo uzavřeno. Tisíce policistů nastoupily v plné zbroji. Ulice byly plné lidí, kteří občas zpívali a občas je vytlačily z ulic policejní dodávky.

V celém Rusku protestovaly desítky tisíc lidí. Reagovaly tak na podezření premiéra Dmitrije Medveděva z korupce. S obviněním přišel opoziční politik Alexej Navalnyj a jeho Fond pro boj proti korupci. Jen v Moskvě byly zatčeny tisíce lidí.

Řada lidí si všimla, že celostátní nedělní shromáždění v městských aglomeracích, včetně Moskvy nebo Machačkaly, hlavního město Dagestánu a tradiční bašty stoupenců prezidenta Vladimira Putina, chyběla ve zprávách ruských státních televizí i agentur.

Toto mlčení podle Moscow Times ostře kontrastuje se zprávami ruských médií z ještě větších demonstrací z let 2011 a 2012. Tyto protesty podle listu Kreml zaskočily a údajně rozlítily Putina a jeho nejbližší spolupracovníky, kteří podobné hnutí nečekali a nedokázali na něj předem zareagovat.

Pokrytí tehdejších protestů ruskými médii bylo buď neutrální, nebo profesionální. To se týká i ruské státní tiskové agentury RIA Novosti. Ta byla později rozpuštěna a sloučena s Kremlu více nakloněnou agenturou Rossija segodňa neboli Dnešní Rusko.

Pak se objevovaly zprávy, které stranily vládě a kritizovaly opozici, to byl případ státních televizních stanic. Ovšem v neděli, kdy policie rozháněla lidi po stovkách, hlavní zpráva na webu RIA Novosti zněla: „Svobodomyslné krávy ve Spojených státech utíkaly policistům při dramatické honičce.“

Zastrčené zprávy

O protestech se nemluvilo ani v nedělních televizních pořadech uváděných nejoblíbenějšími ruskými moderátory. Mlčel dokonce i moderátor Dmitrij Kiseljov, jehož hlavní program se často upravuje za pochodu a dostává nový obsah ještě ve chvíli, kdy běží ve všech jedenácti časových pásmech v Rusku.

Dmitrij Kiseljov, ruský novinář a moderátor

Kiseljov sice ve vysílání řekl, že bují korupce a lidé jsou demoralizováni, ale v té chvíli mluvil o Ukrajině, které se ruská televize věnuje mnohem podrobněji než kterékoliv domácí záležitosti, dočteme se v deníku Moscow Times.

Většina zpravodajských serverů v Rusku na tom podle Moscow Times nebyla s informováním o protikorupčních protestech o nic lépe. V neděli odpoledne, kdy už byly demonstrace příliš velké na to, aby bylo možné je ignorovat, agentura Ria Novosti na svém webu zveřejnila informaci o tom, že se protestuje pod titulkem „Opoziční aktivisté byli zatčeni na ilegální demonstraci.“ Zprávu umístila do dolní části stránek. Chyběla zmínka o tom, co vedlo k demonstracím. A titulek hlavní události zněl: „Dva ruští fotbaloví fanoušci byli zbiti v Bělehradě.”

Varování před mrazem

Za ještě znepokojivější list Moscow Times označuje to, co se objevilo na největším portále domácích zpráv Jandex-Novosti. Jandex je soukromá společnost, která je už dlouho pod tlakem ruských úřadů. Snaží se ji přimět, aby potlačovala – z jejich pohledu nežádoucí – obsah a upřednostňovala prokremelské zprávy, dočteme se na stránkách Moscow Times.

V neděli měl Jandex na předních místech moskevských stránek triviality, jako bylo varování před několika mrazivými dny a pozvánky na Jarní festival. V celostátní verzi protesty na portále odsunuly zprávy o tom, že ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin napsal do britského listu Guardian úvodník a o ruské reakci na to, že Kyjev zakázal vystoupení ruské zpěvačky v písňové soutěži Eurovize.

To, že ruské úřady dokážou manipulovat s pořadím zpráv na portále Jandex, aniž by se uchýlily k přímé cenzuře, není podle Moscow Times, žádným tajemstvím.

Demonstrace v Rusku

Například úřad moskevského starosty si podle deníku nechal zaregistrovat desítky podivných, skoro identických médií, která Jandex bombardují nepodstatnými zprávami o městských projektech, a jejich jediným cílem je, aby byly na portále radniční zprávy dlouhodobě vidět. V tiskové zprávě vydané v pondělí se Jandex snažil očistit své jméno. Sdělil, že zprávy řadí automaticky podle algoritmů a opatrně obvinil vládu, že se pokouší zavedený systém nabourat.

Dnes jsou ale jednodušší cesty, jak Jandex Novosti ovlivnit, dočteme se v Moscow Times. To, že se ministerstva a jiné státní úřady v Rusku nedávno zaregistrovaly jako mediální značky, umožňuje vládě posílat zprávy na rozcestník Jandex přímo.

To vedlo asi k jeho nejpodivnějšímu nedělnímu výpadku, kdy desítky takzvaně „zpravodajských webů” se zvláštními názvy, třeba Ministerstvo sportu Dagestánu, šířily jako nejnovější zprávu text s titulkem: „Machačkala se odmítá připojit k protikorupčním protestům.“ Touto formou bylo na portálu Jandex patrné, že vládní úřady se mohou registrovat jako zpravodajská média. A zpráva mohla být nešikovným pokusem úřadů, jak zamaskovat sdělení, že nedělní demonstrace proti korupci byly i v hlavním městě Dagestánu.

Vy zase bijete...

Ironií osudu je, že tyto podivné titulky byly jedinou zmínkou o příčině demonstrací v ruských oficiálních médiích, píše Moscow Times. Agentury RIA a TASS zmínku o obviněních premiéra Medveděva z korupce opatrně obešly, i když citovaly vyjádření státních úředníků k akcím. Podle deníku se dalo očekávat, co bude mít ve zprávách přednost: Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Západ, že měří dvojím metrem – jinak prý hodnotí demonstrace v Rusku a jinak ty v západních zemích.

Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin zase poukázal na brutalitu, s jakou proti demonstrantům zasahují bezpečnostní složky na Západě.

Logo

Ruská státní média nakonec mlčení o nedělních protestech přerušila. Zatčené obvinila z provokací. Opět bez zmínky o tom, proč se v neděli demonstrovalo a co se vlastně stalo.

Dva největší kanály ruské televize, Jednička a Rossija, ovšem hlavní událost dne nadále ignorovaly. Místo toho vysílaly o hustém sněžení v Moskvě, problémech na Ukrajině a osudové lavině v Japonsku.

Mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov mezitím – podle Moscow Times nepřesvědčivě – vysvětloval, že Kreml neurčuje státním televizím, co mají vysílat. Novinářům řekl, že oni sami mají hodnotit význam událostí, které pokrývají.

V pondělí stanul před soudem Alexej Navalnyj, předák ruské opozice, jehož poukazy na údajnou korupci premiéra Medveděva celostátní protesty podnítily. Byl obviněn z narušování pořádku a z odporu proti policii. Soudce mu dal pokutu 20 tisíc rublů a poslal ho na 15 dní do vězení.

V soudní síni Navalnyj stál před kamerou státní televize. Zeptal se, proč nepokrývala protesty z předchozího dne. „Jsme jen obyčejní lidé,“ odpověděli novináři s nečekanou upřímností. Podle autora článku v Moscow Times z odpovědi jasně plyne, že o tom, co se bude v Rusku vysílat, se rozhoduje jinde. Na vyšších místech.

autor: mam
Spustit audio