Ruská výprava jede na olympiádu v pochmurné náladě, na vině jsou politická nepřátelství

Ruský magazín Ogoňok se zamýšlí nad tím, co od zimních olympijských her čekat. Odehrát se má celkem 102 zápasů, závodů a soutěží, což je rekord – ještě nikdy jich nebylo přes stovku. „Utká se 93 reprezentací, včetně několika nováčků – Republiky Kosovo, Malajsie, Nigérie, Singapuru, Ekvádoru … a týmu olympijských sportovců z Ruska,“ píše s neskrývanou hořkostí magazín. Rusové budou reprezentovat bez hymny, pod neutrální vlajkou a zkratkou OAR, olympijští sportovci z Ruska. „Dříve jsme se jmenovali ruský národní tým, ale toto označení Mezinárodní olympijský výbor zakázal,“ vysvětluje Ogoňok.

Je to jedinečná situace. Od roku 1952, kdy se sovětští sportovci poprvé zúčastnili olympijských her, se nikdy neoctli v situaci, kdy by se hlavní sportovní intrika odehrála dávno před započetím her. Připomeňme: během jednoho a půl roku bylo nejprve diskvalifikováno více než dvacet účastníků z minulých zimních her v Soči. Pak přišel na řadu Ruský olympijský výbor (OKR) i s jeho prezidentem, a nakonec rozhodnutí zvláštní komise Mezinárodního olympijského výboru (MOV) odstranilo zbývající kádry sportovců, včetně 22 trenérů a šesti lékařů.

Devět kruhů pekla

Bez ohledu na dílčí peripetie těchto intrik, které podle Ogoňku ostatně znehodnocují olympijské hry jako žánr, je výsledkem totální rozdrcení ruské výpravy. Ruští sportovci prošli, obrazně řečeno, devíti kruhy pekla, a nyní připomínají poraženou armádu. Ta už války nebude schopna.

„Olympiáda, která dnes začíná, bude v mé novinářské biografii jedenáctá,“ uvádí autor komentáře Boris Valijev. „Bývaly časy, kdy jsme šli na hry s jediným plánem – být první. Bez medailových závazků by nás tam ani nepustili, plán byl posvátný,“ vzpomíná veterán sportovních reportáží. Dokonce vznikla rovnice pro výpočet očekávaného medailového výnosu. Počet zlatých medailí získaných na třech mistrovstvích světa před olympiádou se dělil počtem tréninkových sezón a tím vzniklo číslo pro sestavení plánu.

Nepříjemná nervozita

Teď se nic podobného čekat nedá, má jasno Ogoňok. „A co bychom ostatně také jiného měli předpokládat, zbaveni vedení, trenérů a v tak nervózní atmosféře, jakou Mezinárodní olympijský výbor vytvořil pro tyto hry,“ kritizuje magazín.

Snad podle něj nastal čas připomenout podobenství o moudrém trenérovi, který se ptá tří mladých sportovců, co očekávají od nadcházejícího mistrovství? „Vítězství,“ říká první. „Špatná odpověď,“ trenér na to. „A ty?“. „Rekord“. „Taky špatně“. „A co ty“. „Já nečekám nic,“ odpovídá třetí. „To je rozumné, pomůže to pošetřit energii,“ pochválí ho trenér. „Tak pojďme do her s podobným rozpoložením,“ doporučuje ruský magazín Ogoňok.

autor: rma
Spustit audio