Ruské úřady chtějí omezit tok dat na některé zahraniční servery

14. březen 2017

Ruský nezávislý list Vedomosti poukazuje na údajný trest pro internetové společnosti, který uplatňují ruské úřady, totiž zpomalení toku dat na jejich servery. Podle listu chce aparát touto formou firmy donutit, aby přestaly ignorovat výzvy ruských soudů a institucí s poukazem na to, že se řídí zákony země, kde se poprvé zaregistrovaly.

List Vedomosti s odvoláním na nejmenované zdroje z několika internetových společností i ruských úřadů uvádí, jak si s tím úřady chtějí poradit. V nové vlně zákonů by mohl projít dodatek, který umožní soudu, aby nařídil omezit přístup k webovým stránkám, které z pohledu úřadů porušují ruské zákony. Tato norma se zřejmě nebude týkat jen cizinců. Návrh zákona připravuje ruský Federální antimonopolní úřad FAS a podílí se na tom i Federální služba pro dozor v oblasti telekomunikací, informačních technologií a masmédií (Roskomnadzor) a některé další úřady. Server Vedomosti se odvolává na zdroj blízký lidem z antimonopolního úřadu. Podle něj je koordinace této iniciativy v závěrečné fázi, do které je zapojen i úřad prezidenta. Zdroj blízký úřadu je přesvědčen, že norma zřejmě vstoupí v platnost.

Sankce, pokuty, vězení

Jiný zdroj s tím ale nesouhlasí a tvrdí, že tento záměr bude obtížné uskutečnit. Podle něj není pravděpodobné, že dodatek projde v současné podobě. Snazší by prý bylo zvýšit pokuty. Jak server Vedomosti dále uvádí, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že o takové iniciativě nemá žádné informace. Zástupce poslaneckého Výboru pro bezpečnost a informační politiku uvedl, že do Státní dumy ještě takový návrh nepřišel. Prezidentův poradce pro otázky internetu, někdejší ministr spojů Igor Ščegolev, listu údajně nezvedal telefon.

V listu se dále dočteme, že záměr zpomalit přístup na servery se objevil během sporu ruského antimonopolního úřadu FAS a americké společnosti Google. FAS koncem roku 2015 uvedl, že firma Google porušila antimonopolní zákon, když zakázala na svých mobilních zařízeních možnost stahování aplikací konkurentů. Jeden z nich, ruská firma Jandex, největší ruský internetový vyhledávač, si na to antimonopolnímu úřadu postěžoval. Google za to dostal pokutu ve výši 483 milionů rublů a příkaz to napravit, ale neposlechl.

Vedení antimonopolního úřadu pak ve vyjádřeních přitvrdilo, píše server í Vedomosti. FAS například pohrozil vězením top manažerům Googlu. Šéf antimonopolního úřadu Igor Artěmjev řekl, že Googlu hrozí další postih. „Žádný stát nepřipustí, aby někdo ignoroval rozhodnutí jeho soudů,“ prohlásil Artěmjev. Jeho úřad ale nedávno uvedl, že se s firmou Google snaží dohodnout.

Souvislosti, které nesouvisejí

Zdroj blízký dolní komoře ruského parlamentu, Státní dumě, listu řekl, že podobné regulace, jako je zpomalování internetu, mají právo na existenci a že se sporem antimonopolního úřadu s firmou Google přímo nesouvisí. Dodal, že řada zahraničních internetových společností vydělává peníze v Rusku, ale nedodržuje ruské zákony. Zpomalování internetu označil za mírnou formu nátlaku, díky kterému s úřady firma začne komunikovat.

Jak server Vedomosti dále uvádí, firmy Facebook a Twitter už dříve odmítly odstranit takzvaně “ilegální obsah”. Ruský regulátor Roskomnadzor loni zakázal ruskou verzi profesní sociální sítě Linkedln na základě tvrzení, že společnost údajně zneužívá osobní data. Firma ale neposlechla. Server Vedomosti uzavírá svůj článek poukazem na vyjádření zdroje z prezidentova okolí, že zavírat přístup k velkým serverům úřady považují za nevhodné, zvláště před volbami. A právě proto chtějí přístup na některé servery pouze zpomalit.

autor: mam
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.