Ruské úřady na Krymu zavírají Tatary do psychiatrických léčeben

30. březen 2017

Právníci a lidskoprávní aktivisté upozorňují, že ruské úřady na Krymu stále častě zavírají tamní Tatary do psychiatrických léčeben a psychicky je týrají. Rozepisuje se o tom britský deník Guardian.

Během tří let od ruské anexe poloostrova bylo zatčeno mnoho krymských Tatarů, kteří jsou proti okupaci. Skončili v zastaralých psychiatrických „léčebnách“, řekl deníku nizozemský politolog a aktivista Robert van Voren. Úřady tam zavírají i mnoho ukrajinských odpůrců anexe. Podle krymského právníka Emila Kurbedinova bylo jen od prosince do února v psychiatrické nemocnici na Krymu proti své vůli hospitalizováno deset aktivistů. Čtyři jsou tam dodnes a šest bylo později převezeno do věznice.

Podle Kurbedinova panují na psychiatrii hrůzostrašné podmínky. Někteří lidé jsou zadržováni v izolaci a jsou jim upírány i základní potřeby, jako je přístup na toaletu. Jiní jsou zase zavření s větším množstvím duševně vážně nemocných pacientů. Zároveň podstupují výslechy, kde se jich vyšetřovatelé vyptávají na údajný extremismus a názory na vládu. Bez přítomnosti strážce nesmějí mluvit s rodinnými příslušníky ani se svými právními zástupci. To všechno představuje porušení mezinárodního práva, zdůrazňuje Kurbedinov. Všichni krymští aktivisté byli zadrženi kvůli podezření z příslušnosti k panislámské organizaci Hizb at-Tahrír, kterou Rusko považuje za teroristickou.

Podpora obyčejných lidí pomohla Kurbedinovi z vězení

Podle Charkovské skupiny pro ochranu lidských práv je v současnosti uvězněno a obviněno z členství v Hizb at-Tahríru devatenáct krymských aktivistů. Ruská lidskoprávní organizace Memorial je označuje za politické vězně. Koncem ledna byl zadržen i obhájce Kurbedinov a obviněn z „šíření extremistického materiálu“. Podle Amnesty International byla však pravým důvodem jeho činnost v oblasti lidských práv. Kurbedinov říká, že byl nakonec propuštěn díky podpoře obyčejných lidí, aktivistů a kolegů, kteří mu „ukázali, že občanská společnost stále žije a že lidé nejsou k porušování lidských práv lhostejní“.

Kurbedinov loni obhajoval krymského Tatara Ilmiho Umerova, který se otevřeně postavil ruské okupaci. V srpnu ho zavřeli do psychiatrické léčebny a propustili až za tři týdny po mezinárodním odsouzení. Sovětský režim používal psychiatrii k systematickému trestání disidentů. Případy zneužívání psychiatrie k trestání lidí se vyskytly i za Vladimira Putina, a řada lidí je proto přesvědčena, že se tyto sovětské praktiky zase vrátily. Potvrzuje to i ruský psychiatr a předseda Nezávislé psychiatrické společnosti Jurij Savenko. Podle něj je dnes psychiatrie „často součástí trestních procesů bez konkrétních důkazů o vině obžalovaného. Pro prokurátora je jednodušší získat psychiatrický posudek než hledat důkazy,“ cituje lékaře britský deník Guardian.

Logo
autor: gzb
Spustit audio