Ruské úřady znovu zavírají disidenty na psychiatrii

Tatary na Ruskem anektovaném Krymu otřáslo, když místní proruský soud poslal jejich aktivistu Ilmiho Umerova do psychiatrické léčebny na měsíc trvající testy.

O případu píše server rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda.

Pětadvacet let se krymské úřady vyhýbaly sovětské praxi prohlašování disidentů za duševně choré a jejich zavírání do blázinců. Rozsudek nad Umerovem naznačuje, že Krym se k tomuto zvyku zase vrací.

Krymští žalobci nejprve bývalého místopředsedu vládnoucího tatarského orgánu Medžlisu obvinili v květnu ze separatismu, když veřejně odsoudil zabrání poloostrova Ruskem. Během soudního procesu byl v domácím vězení a teď v srpnu ho násilím dopravili na psychiatrickou kliniku v Simferopolu. Podle jeho kolegů má ovšem 59letý Umerov k duševní nevyrovnanosti hodně daleko.

Umerov není sám

První dny jeho nuceného pobytu, kdy nesměl přijímat návštěvy ani používat telefon, připomínaly temné doby Sovětského svazu, kdy disidenti mizeli v psychiatrických léčebnách a nikdo je už nikdy nespatřil. Podle Umerovovy dcery Ajši chtějí úřady jejího otce zlomit na duchu ještě dřív, než soudní proces skončí. Zase se vracejí k represivní medicíně, soudí Ajša.

Obavy, že se oživuje zvyk posílat disidenty do blázinců, posilují i další podobné případy. Ruský aktivista Michail Kosenko byl odsouzen k povinné „psychiatrické léčbě“ už v říjnu 2013.

Aktivista a bývalý místopředseda tatarského Medžlisu Ilmi Umerov

Jeho zločin spočíval v tom, že se na Bolotném náměstí v Moskvě zúčastnil v květnu 2012 demonstrace na protest proti třetímu mandátu prezidenta Vladimira Putina. Kosenko zůstal na psychiatrii osm měsíců.

Umerov je nemocný a potřebuje pravidelnou lékařskou péči. Trpí Parkinsonovou chorobou a má vysoký tlak a cukrovku.

Podle příbuzných si smí brát na klinice léky jen jednou denně, přestože je potřebuje častěji. Podle jeho dcery se mu točí hlava a občas omdlévá. Jíst může jen to, co mu přinesou příbuzní, přestože mezi jejich povolenými návštěvami někdy uplyne i 17 hodin. Aktivisté upozorňují na porušování lidských práv.

Moskevská organizace Memorial označila jeho případ za „nezákonný a politicky motivovaný“. Umerov byl obviněn ze separatismu jen proto, že v televizním rozhovoru prohlásil, že „svět musí přinutit Rusko, aby odešlo z Krymu i Donbasu“.

Jeho stoupenci zdůrazňují, že Umerov nikdy nevyzýval obyvatele Krymu k ozbrojenému boji proti Rusku. Jeho názory se shodují s míněním většiny krymských Tatarů, podotýká Rádio Svobodná Evropa.

autor: gzb
Spustit audio