Rusko rozmisťuje zakázané rakety, tvrdí New York Times

Jako „návrat do dob studené války“, s nímž ruská propaganda operuje, vyhlíží odhalení, s nímž přichází deník New York Times, odvolávající se na informace amerických tajných služeb. Rusové podle listu tajně rozmístili na svém území střely s plochou dráhou letu. Deník to označuje za porušení Smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu. Tuto smlouvu v prosinci 1987 uzavřely Spojené státy a tehdejší Sovětský svaz.

Pro prezidenta Vladimíra Putina, který dal po zvolení Donalda Trumpa několikrát najevo, že by rád zlepšil vztahy se Spojenými státy, to může znamenat značné komplikace, myslí si komentátor listu New York Times. Jak ale dodává, do prekérní situace by se mohl dostat i americký prezident.

Donald Trump už před svým nástupem do úřadu Putina chválil a sliboval, že se bude snažit zlepšit vztahy s Ruskem a že bude usilovat o zmírnění napětí. Jeho plány se však, ve světle zmíněných odhalení, mohou zkomplikovat. A to ve chvíli, kdy se vojenská strategie Bílého domu teprve rodí a kdy o její podobě panují nejrůznější dohady.

Úskalí Trumpovy strategie

Prezident Trump na jedné straně tvrdí, že Spojené státy by měly posílit a rozšířit vlastní jaderný arzenál. Zároveň ale slibuje dosažení nové strategické dohody, jež by podstatně zredukovala zbrojní arzenály obou zemí, včetně těch jaderných, upozorňuje list New York Times.

Informace o údajném rozmisťování nových ruských střel s plochou dráhou letu přichází v době, kdy Bílý dům nemá obsazeny některé klíčové pozice na ministerstvu zahraničí a v Pentagonu. A musí také najít náhradu za Michaela Flynna, který, jak známo, rezignoval na post poradce pro národní bezpečnost.

Deník New York Times připomíná, že na porušování dohody o omezení počtu raket středního doletu upozorňovala Obamova administrativa už v roce 2014. To však byly ruské střely ještě v testovací fázi. Teď už se prý ale jedná o plně operační systém.

Jeden ze dvou ruských oddílů je již připraven k boji

Rusové podle listu disponují dvěma bojovými oddíly vybavenými zakázanými raketami s plochou dráhou letu. Jeden z nich je údajně stále na zkušebním polygonu základny Kapustin Jar na jihovýchodě Ruska. Druhý už prý byl dislokován na neznámé místo a je de facto připraven k boji.

Kreml tvrzení amerického deníku popírá: „Z porušení smlouvy nikdo Rusko oficiálně neobvinil,“ prohlásil prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. Rusko podle něj bylo a zůstává věrné svým mezinárodním závazkům, což platí i o smlouvě omezující rakety středního doletu. Informaci newyorského deníku Peskov označil za „zcela anonymní tvrzení, které se nezakládá na žádných faktech.“

autor: smi
Spustit audio