Rusko se sbližuje se syrskými Kurdy. Vznikne díky tomu samostatný Kurdistán?

Syrští Kurdové otevřeli ve středu v Moskvě první oficiální zastoupení. Rusko je ale nepovažuje za diplomatický úřad, a tak bude kancelář fungovat jako nevládní organizace, aby splňovala ruské zákony.

Kurdové chtějí jejím prostřednictvím shánět podporu pro svou enklávu v Sýrii, upřesňuje kurdský server Rudaw.

Cituje kurdského vyslance v Moskvě Abdalsaláma Alího, člena Strany demokratické unie (PYD), hlavní politické organizace na syrském území spravovaném Kurdy.

Ti hodlají otevřít zastoupení i ve Washingtonu, Paříži, Berlíně a v arabských zemích, řekl Alí. Podle ruského politologa Stanslava Ivanova není otevření kurdského úřadu v Moskvě žádným překvapením, protože „Rusko je přesvědčeno, že bez účasti Kurdů nepovede krize v Sýrii a Iráku k řešení“. Moskva se snaží získat jejich důvěru podpůrnými nálety v oblastech, kde Kurdové bojují proti takzvanému Islámskému státu, hlavně u syrských hranic s Tureckem.

Čtěte také

A ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov začátkem roku řekl, že bez kurdských zástupců jednání o míru v Sýrii zkrachuje, podotýká autor článku. Jak dodává, že kurdská Strana demokratické unie nebyla do Ženevy pozvána kvůli odporu Turecka. Ankara toto uskupení považuje za spojence Strany kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku zakázaná.

Teroristé, nebo bojovníci za svobodu?

Komentátor si všímá, že Rusko na rozdíl od Spojených států a většiny členů Evropské unie Stranu kurdských pracujících (PKK) nezařadilo na seznam teroristických organizací. A ruský velvyslanec v Ankaře Andrej Karlov loni prohlásil, že Moskva ji za teroristickou nepovažuje.

Nové spojenectví mezi syrskými Kurdy a Ruskem povede k vyhlášení nezávislosti iráckého Kurdistánu, je přesvědčen izraelský politolog Šmuel Bar v analýze na nezávislém americkém novinářském serveru Gatestone Institute.

Massoud Barzani, prezident kurdské autonomní oblasti

Sjednocení kurdských částí v Sýrii s ruskou pomocí a navzdory odporu Turecka podle Bara posílí požadavek nezávislosti iráckého Kurdistánu. Ta časem získá podporu a nakonec se stane realitou. Potom zesílí i požadavek sjednocení kurdských oblastí v Sýrii a Iráku.

Tím se naplní noční můra Turecka. Vztahy tureckých Kurdů s Ankarou jsou katastrofální a vznik nezávislého Kurdistánu přilije další olej do ohně kurdského povstání v Turecku.

Rusko toho pravděpodobně využije a Kurdy podpoří. Z amerického spojence Turecka se tak stane spojenec ruský.

Jestli k tomu skutečně dojde, přijdou Spojené státy o významné potenciální spojenectví na nové mapě Blízkého východu, varuje izraelský politolog Šmuel Bar na serveru Gatestone Institute.

Čtěte také

Vztah Washingtonu ke Kurdům komplikuje napětí, které vyvolává turecká nevole z jejich spolupráce. Turecké nepřátelství vůči Kurdům oslabuje tažení proti takzvanému Islámskému státu. S odvoláním na nejmenované americké představitele to uvádí deník Wall Street Journal.

Vyberte si: Buď my, nebo oni

Jak dodává, napětí vyvrcholilo minulý pátek, kdy turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsoudil návštěvu amerického zmocněnce Bretta McGurka u kurdských bojových sil v severní Sýrii.

Čtěte také

„On si v době ženevských rozhovorů klidně navštíví Kobani a dostane medaili od takzvaného generála Lidových obranných jednotek!“ rozhořčil se Erdogan podle tureckého listu Today’s Zaman. Lidové obranné jednotky (YPG) jsou ozbrojené křídlo kurdské Strany demokratické unie.

A prezident Erdogan pokračoval: „Jak vám pak máme věřit? Jsem vaším spojencem já, nebo teroristé v Kobani?“ A turecký prezident dodal, že Američané si musejí vybrat: buď budou spolupracovat s Ankarou, nebo s Kurdy.

Syrští Kurdové získali tento týden další území, informuje francouzská agentura AFP. Povstalci se v obavách z ruských náletů i kvůli strachu místních obyvatel stáhli ze tří vesnic v severní části provincie Aleppo u hranic s Tureckem a přenechali je Kurdům. Kurdské Lidové obranné jednotky v posledních dnech získaly stejným způsobem i tři další města v oblasti, píše AFP.

autor: gzb
Spustit audio