Rusko spekuluje o nástupci Vladimira Putina. Kdo má šanci v Moskvě povýšit?

V Rusku se spekuluje o nástupcích prezidenta Vladimira Putina. Volby se mají konat v březnu příštího roku. Ruský server Moscow Times zaujal žebříček nevládní organizace Petrohradská politika, na kterém figurují moskevský starosta Sergej Sobjanin, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov nebo dokonce lídr opozice Alexej Navalnyj. Za nejpravděpodobnějšího prezidenta označuje think tank Petrohradská politika současného premiéra Dmitrije Medveděva, který byl hlavou státu už v letech 2008 až 2012. V žebříčku získal 21 z 25 možných bodů. Za ním skončil Sobjanin a pak méně známý tulský gubernator Alexej Djumin, který byl kdysi Putinovým osobním strážcem.

Podle serveru Moscow Times se do první desítky případných Putinových nástupců dostali zástupce šéfa prezidentské kanceláře Sergej Kirijenko, předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin, ministr obrany Sergej Šojgu nebo šéf ropné firmy Rosněft Igor Sečin.

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov skončil na třináctém místě z dvaceti a opoziční vůdce Navalnyj na osmnáctém místě. Think tank Petrohradská politika hodnotil kandidáty podle pěti kritérií – včetně výskytu v médiích nebo veřejných aktivit. Analytiky také zajímalo, zda vlivní Rusové z politiky nebo akademických kruhů vnímají dotyčné jako případné Putinovy nástupce. Jedno z kritérií se týkalo konfliktů a slabých stránek kandidátů.

Moc “klanů nebo zdroje”

V souvislosti s poslední zmíněnou kategorií autoři žebříčku tvrdí, že pokud daný kandidát ovládá “klany nebo zdroje”, může se stát mocnějším, a tím pádem narušit rovnováhu ve vztazích s ostatními politiky. Nestabilní vztahy pak mohou jeho postavení zviklat. Autoři žebříčku se proto domnívají, že větší šance mají méně nezávislí kandidáti. Očekává se, že v prezidentských volbách bude kandidovat Vladimir Putin, on sám to ale ještě nepotvrdil. Řekl jen, že o kandidatuře ještě popřemýšlí.

Šéf think tanku Petrohradská politika Michail Vinogradov zdůraznil, že uvedený žebříček nelze chápat jako seznam případných prezidentských kandidátů nadcházejících voleb, ale spíše lidí, kteří zřejmě po volbách obsadí vlivné posty, uzavírá Moscow Times.

autor: mam
Spustit audio