Rusko začalo označovat údajné dezinformace zahraničních médií

Rusko, které mnozí obviňují z šíření dezinformací, zřídilo při ministerstvu zahraničí zvláštní webovou stránku, kde za falešné označuje všechny západní zprávy, které se mu nelíbí, píše americký server Vice News.

Červeně takové zprávy „razítkuje“ nápisem „dezinformace“. Na stránce se hned po jejím zřízení ocitlo pět článků předních západních médií – agentury Bloomberg, amerického deníku New York Times, britského Telegraphu, kalifornského serveru Santa Monica Observer a americké stanice NBC. Na rudém „razítku“ stojí: „Tento článek předkládá informace, které neodpovídají realitě“.

Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharovové bude její úřad takto označovat články, které neobsahují oficiální reakci ruské vlády anebo citují anonymní či neověřené zdroje.

Když mluvčí nejnovější iniciativu Kremlu oznamovala, ruský ministr obrany Sergej Šojgu zrovna líčil úspěchy svého resortu v současné informační válce. Prohlásil, že ruské „informační jednotky“ úspěšně šíří „inteligentní a účinnou propagandu“, ale neupřesnil, na které země se zaměřují.

Vyznamenání pro média

A co vlastně Rusko považuje za „dezinformace“? Na stránce ministerstva zahraničí se ocitl článek agentury Bloomberg o tom, že ruští hackeři napadli počítače francouzského prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Další je zpráva listu New York Times o tajném rozmístění nových ruských raket s plochou dráhou letu, což představuje porušení dohody o likvidaci raket středního a kratšího doletu. Je tam i citace britské vlády z Telegraphu, že Rusko se loni podílelo na pokusu o atentát na premiéra Černé Hory.

Za dezinformaci ruské ministerstvo označilo i zprávu NBC, že se Kreml chystá vydat Spojeným státům Edwarda Snowdena, aby si naklonil vládu Donalda Trumpa. A nepravdivý je údajně i článek týdeníku Santa Monica Observer o „podezřelých okolnostech, které provázejí smrt ruského velvyslance v OSN Vitalije Čurkina“.

Slovensko oslava 70. výročí SNP, Sergej Šojgu

Podle dlouholetého redaktora rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexeje Venediktova by však západní média měla zařazení na ruskou stránku považovat za čest a „vyznamenání“.

Informační válka mezi Ruskem a Západem se tak ještě víc vystupňovala. Donald Trump, který pravidelně útočí na americká média, pro změnu označuje za „dezinformace“ zprávy o svém chaotickém prvním měsíci v úřadě.

Ve Spojených státech se loni psalo o vměšování Kremlu do amerických voleb, když americké tajné služby oznámily, že Moskva napadla servery Demokratické strany. Její utajované emaily se pak objevily na serveru WikiLeaks.

Jašin: Cílem je i Česko

Teď se na podobné útoky připravuje Evropa, hlavně Francie, Nizozemsko a Německo, které čekají volby. Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault nedávno kritizoval ruské kybernetické útoky, jejichž cílem se stal prezidentský kandidát Emmanuel Macron. A evropská služba East StratCom začátkem roku upozornila, že cílem nepravdivých zpráv z Ruska je i německá kancléřka Angela Merkelová. Tým East StratCom vznikl s cílem bojovat proti ruským dezinformacím, vysvětluje server Vice News.

Evropský server EurActiv už v lednu citoval ruského disidenta Ilju Jašina, podle kterého se bude Kreml snažit zasáhnout i do českých parlamentních voleb letos v říjnu. Moskva chce dosáhnout zvolení politiků, kteří jí budou přátelsky nakloněni. Česko je cílem ruské propagandy už delší dobu.

Podle Jašina chce prezident Vladimir Putin obnovit „agresivní kontrolu přinejmenším nad post-sovětským prostorem“ a bude se ze všech sil snažit do těchto zemí znovu rozšířit i sféru ruského vlivu.

Ilja Jašin představil svou zprávu o čečenském vůdci Kadaryrovi

EurActiv také cituje předsedu vojenského výboru NATO generála Petra Pavla. Podle něj stojí Rusko i za nepravdivou zprávou, že němečtí vojáci znásilnili nezletilou dívku v Litvě.

Pavel upozornil, že Evropa by měla očekávat i další podobné dezinformace, napsal server EurActiv.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.