Ruskou levici štěpí prezidentská kandidatura komunistického byznysmena

Prezidentská kandidatura byznysmena Pavla Grudinina za Komunistickou stranu Ruska působí rozkol v levé části ruského politického spektra. Z desítek nesystémových levicových organizací, o jejichž podporu se tradičně uchází každý komunistický kandidát, podpořila tohoto dolarového milionáře, ředitele Leninova sovchozu a latentního stalinistu jen Levá fronta Sergeje Udalcova. Z ostatních levicových formací některá podporují bojkot voleb, jiná nechávají svým členům volnou ruku a některá dokonce podporují Alexeje Navalného.

Na svých stránkách o tom píší noviny Novaja Gazeta.

Levici je proti mysli, že Grudinina společně s Komunistickou stranou nominovali nacionalističtí patrioti a také to, že vyznává princip nedotknutelnosti soukromého majetku. Levicová scéna rozpolcená v roce 2014 kvůli událostem na Ukrajině přitom doufá, že jí odpor ke Grudininovi pomůže překonat krizi a znovu najít společnou řeč.

Nesystémová levice je ve své většině přesvědčená, že kandidatura Grudinina znamená konec komunistické partaje. „Ruská komunistická strana tu leží jako dinosaurus na palouku a dávno všem ostatním levicovým uskupením překáží,“ cituje deník bývalého šéfredaktora stranického webu Komunistické strany Anatolije Baranova, který z ní ale před léty se skandálem vystoupil.

Levý blok

Lídra Levé fronty Sergeje Udalcova teprve nedávno pustili z vězení, kde strávil 4,5 roku za údajnou organizaci masových nepokojů na přelomu let 2011 a 2012. Jedinou šancí, jak dosáhnout toho, aby došlo k celkovému obratu státní politiky směrem doleva, je podle něj výrazný výsledek společného levicového kandidáta. Jedině to prý umožní vytvářet na státní moc tlak nikoliv z pozice „loserů“, kteří nabrali tři procenta, ale z pozice síly.

„Bude to nejlepší odpověď na sankce a západní tlak na Rusko. Vždyť potřeba alternativy americké hegemonii existuje na celém světě. Právě Rusko by se mohlo postavit do čela nového světového levého bloku,“ myslí si Udalcov, který se po roce 2014 ve výkonu trestu přiklonil na stranu „patriotické“ protizápadní levice.

Sergej Udalcov

To, že kandidát komunistů Grudinin ve svém programu slibuje zavést minimální plat 30 tisíc rublů, zvyšovat penze a zároveň snižovat daně je podle dalšího bývalého politického vězně a aktivisty hnutí Antifa Alexeje Gaskarova vrchol populismu.

Gaskarov, který si odseděl 3,5 roku za údajnou účast v masových nepokojích na Bolotném náměstí a který se postavil proti okupaci Krymu, dokonce vede štáb Alexeje Navalného ve svém rodném městě Žukovském.

Levice podle něj zatím není pořádně zorganizovaná a nemá prostředky, a proto je v současné situaci lepší podpořit ty společné projekty, které jsou zacílené na odpor vůči autoritářství. „Navalnyj má největší šanci to dokázat, a tak jsem se rozhodl postavit do čela jedné pobočky jeho štábu a pomoci s bojkotem voleb,“ vysvětlil Gaskarov deníku Novaja Gazeta.

Aktivní bojkot

Významný ruský spisovatel a marxistický filosof Alexej Cvetkov je také pro bojkotování voleb, ale nikoliv pasivní, jak navrhuje Navalnyj, ale aktivní.

„Pokud to, co probíhá, nepovažujeme za volby, nestačí volební lístek zničit, musíme ho vylepšit. Například na něj napsat jméno Navalného, kterému nedovolili kandidovat, nebo své vlastní, nebo nápis ‚proti všem‘. Nebude to revoluce, ale když tisíce lidí vytvoří na sociálních sítích příspěvek s fotografií svého ‘vylepšeného‘ volebního lístku, může to v síti nastartovat nové společenství,“ doporučuje myslitel.

Cvetkov jako alternativu Grudinina nevidí. Jeho nedostatky spatřuje v tom, že je to oligarcha, který prý navíc vždy poslušně panáčkoval před prezidentskou administrativou, a proto udělal kariéru ve straně Jednotné Rusko. Patří podle něj přesně k tomu „jednomu procentu boháčů“, které levice ráda kritizuje.

autor: Jan Machonin
Spustit audio