Ruský chlapec v Bundestagu litoval německé válečné zajatce. Rozbouřil tím sociální sítě

25. listopad 2017

Terčem online výhrůžek některých ruských uživatelů internetu se stal ruský středoškolák, který vystoupil v německém parlamentu. Mladý muž totiž před spolkovými zákonodárci řekl, že řada německých vojáků, kteří se účastnili tažení do Sovětského svazu, byla sama oběťmi konfliktu.

Informují o tom stránky stanice BBC.

Nikolaj Děsjatničenko mluvil v Berlíně před poslanci Bundestagu. Němečtí a ruští školáci studovali osudy účastníků války.

Do války jít nechtěli

Děsjatničenko německým poslancům popisoval, co se dozvěděl o životě německého vojáka jménem Georg Johann Rau, který byl poddůstojníkem Wehrmachtu a zemřel v sovětském táboře pro vojenské zajatce.

„Georgův příběh a má práce na projektu na mne silně zapůsobily,“ řekl chlapec. A dodal, že začal navštěvovat hroby německých zajatců v okolí sibiřského města Kopějsk. „Hluboce mne to sklíčilo, protože jsem viděl hroby lidí, kteří nevinně zemřeli, mnoho z nich přitom chtělo žít v míru a do války jít nechtěli.“

Student mluvil o „nevýslovných těžkostech“, kterým vojáci za války čelili, a na závěr své řeči v německém parlamentu vyjádřil naději, že „zdravý rozum na Zemi zvítězí a svět už nikdy znovu nezažije válku“.

Děsjatničenkových výroků si dva dny nikdo nevšiml, dokud jistý uživatel Facebooku z Německa, ale s ruským jménem, nesdílel videozáznam jeho vystoupení s poznámkou, že podle něj je to „odporné“.

Příspěvek získal přes tisíc lajků a vyvolal vlnu kritiky a útoků namířených proti Děsjatničenkovi, ze začátku hlavně z výrazně prokremelských uživatelských účtů. Zazněla třeba řada obvinění, že se mladík pokouší zamlčet zločiny nacistického Německa v Sovětském svazu.

Wehrmacht, německý voják

„Adolfe, odpusť nám,“ zněl jeden z typických sarkastických komentářů na Twitteru. Podle Spredfastu, nástroje k analýze online diskusí, se během asi 18 hodin objevilo přes deset tisíc tweetů, které záležitost zmiňovaly.

Na vině jsou školy

Celé věci se rychle chytla i ruská státní televize. Celostátní kanál Rossija 1 odvysílal hodinovou politickou talk show, kde jeden z hostů tvrdil, že za chlapcovy výroky může „liberální propaganda“.

V úterý mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina řekl, že ti, kdo obviňují Děsjatničenka z obhajoby nacismu, se mýlí, a mluvil o „štvanici“ na chlapce. Také ale prohlásil, že za chlapcovy poznámky pravděpodobně může ruské školství. V minulosti už Kreml čelil obvinění, že využívá citlivá témata, související s válkou, k propagaci širší nacionalistické agendy, připomíná BBC.

Někteří komentátoři vyslovili předpoklad, že problém je v Děsjatničenkově škole v sibiřském městě Novyj Urengoj. Znovu a znovu zaznívá i myšlenka, že problém je v ruském školství jako celku.

„Vychovali jsme generaci, která nacisty lituje,“ napsal na Twitteru jeden z uživatelů internetu. Jiný doporučil, že by se na školách a univerzitách mělo kontrolovat, jestli tam nepůsobí „zahraniční nevládní organizace“. Školský úřad města Novyj Urengoj v pondělí oznámil, že v zařízení, do kterého Děsjatničenko dochází, nařídil inspekci.

Většina komentátorů Děsjatničenka kritizovala, hájila ho jen mnohem menší část. Jeden z návštěvníku Twitteru napsal, že školák mluvil k německým poslancům „v duchu usmíření“, což ale neznamená, že by se Rusové „sami smířili s nacismem“.

autor: mit
Spustit audio