Ruští muslimové odcházejí kvůli šikaně úřadů k Islámskému státu

1. prosinec 2015

Rusko pronásleduje své muslimy tak nemilosrdně, že je vhání do náruče takzvaného Islámského státu, píše agentura AP. Jako příklad uvádí Rašída Magomedova z Dagestánu.

Podle jeho otce byl tento věřící muslim několikrát zatčen, strávil dva měsíce ve vězení kvůli falešnému obvinění, které bylo později zrušeno, a ruská policie mu prý několikrát nastrčila domů zbraně, aby měla záminku ho zatknout.

Nikoho proto nepřekvapilo, když mladík opustil těhotnou manželku a dvě děti a utekl do Sýrie k Islámskému státu. Může za to výhradně ruská policie, zdůraznil jeho otec pro agenturu AP.

Masivní přítomnost bezpečnostních složek v Dagestánu, této převážně muslimské oblasti, je výsledkem dvou separatistických válek v Čečensku v devadesátých letech. Ty rozšířily islamistická povstání po celém Severním Kavkaze.

Čtěte také

Provázely je útoky, včetně sebevražedných, únosy a další násilné činy, jimiž povstalci chtěli dosáhnout ustavení chalífátu nebo se jen pomstít úřadům. Z této kultury násilí se zrodila generace drsných a zocelených bojovníků, která se v důsledku zásahů bezpečnostních složek stala líhní bojovníků Islámského státu.

Z Dagestánu pochází skoro třetina z tří tisícovek Rusů, kteří podle oficiálních údajů bojují v řadách Islámského státu

Jak agentura AP uvádí, v dagestánské vesnici Komsomolskoje, odkud je i Magomedov, zná skoro každý někoho, kdo odešel do Sýrie. Dagestánská policie tvrdí, že mladíků bylo jen jedenáct, ale místní lidé jich uvádějí mnohem víc.

Z Dagestánu pochází skoro třetina z tří tisícovek Rusů, kteří podle oficiálních údajů bojují v řadách Islámského státu. Muži i ženy, chudí i z bohatých rodin, z vesnic, kde se ženy zahalují hidžábem, i z měst, kde nosí krátké sukně.

Ve vsi Komsomolskoje se pravidelně konají takzvané „protiteroristické operace“, téměř výhradně v noci. Hlavní silnici hlídají 24 hodin denně vojáci s automatickými zbraněmi a vesničané jsou pod stálou kontrolou.

Čtěte také

Lidé tráví hodiny čekáním na kontrolních stanovištích a úřady na nich telefonem často vyzvídají, co mají v plánu. Musí opakovaně poskytovat vzorky DNA a otisky prstů; někdy i dvacetkrát za sebou.

Vladimir Putin tvrdí, že cílem současného ruského zapojení v Sýrii je zabránit Rusům bojujícím v řadách povstalců v návratu domů. A podle ruského ministerstva obrany bombardovala stíhačka sestřelená Tureckem „nezákonné teroristické skupiny s velkým množstvím ozbrojenců ze Severního Kavkazu“.

Většina mladých lidí, kteří utekli z Dagestánu před policejní represí, se však vrátit nehodlá. Vědí, že by je čekala dlouhá léta ve vězení, uzavírá agentura AP.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.