Ruští sportovci podle soudu nedopovali, na olympiádu ale stejně nesmí

Arbitrážní soud pro sport (CAS) minulý týden zrušil doživotní zákaz olympijského startu osmadvaceti ruským reprezentantům. Ti byli původně potrestáni za dopingové podvody na olympiádě 2014 v Soči a přišli i o dosažené výsledky z domácích her.

Jenomže dnes Mezinárodní olympijský výbor (MOV) rozhodl, že třinácti ruským sportovcům a dvěma trenérům i přes rozhodnutí sportovní arbitráže start stejně neumožní. Potvrdil se tak názor komentátora ruského listu Kommersant, který tento vývoj předvídal už ve čtvrtek.

Švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung je přesvědčený, že rozhodnutí na poslední chvíli poškozují reputaci i prestiž Mezinárodního olympijského výboru. „V každém případě už žije dopingový skandál ze Soči svým vlastním životem. A na olympijské hnutí vrhá velmi negativní světlo,“ tvrdí list. A podotýká, že olympijská myšlenka stále obtížněji hledá příznivce, zejména pak na Západě, kde ubývá zájemců o pořádání her.

„Vytrvalá masáž zprávami o olympijských podvodech komplikuje image sportu, a lze očekávat, že aspoň zčásti se to projeví i v Jižní Koreji. Jen si představme, jak by se média popásla na ruském reprezentantovi a zlatém medailistovi v běhu na lyžích Alexandru Legkovovi. Od prosince má zákaz startovat na soutěžích, teď ale dostal nakrátko zelenou. Jenomže co by si všichni asi mysleli, kdyby zničehonic v Pchjongčchangu zazářil?“ ptá se Neue Zürcher Zeitung. Konstatuje, že skutečný sport je zatlačován do pozadí a jde o něj stále méně.

Arbitráž nic nemění

Ruský list Kommersant už ve svém čtvrtečním komentáři předvídal, že povolení startovat na poslední chvíli nebude pro ruské sportovce žádným vítězstvím. „Mezinárodní olympijský výbor si totiž vyhradil právo zmíněných osmadvacet sportovců nepozvat, takže jejich přípravy budou tak jako tak zcela zbytečné,“ zlobil se už tehdy komentátor Vladimir Osipov.

Ruský prezident Vladimir Putin se sportovci, kteří smějí startovat na olympijských hrách v Pchjongčchangu

Jednak proto, že termín pro jejich přihlášení už stejně vypršel, neboť šlo o osmadvacátý leden, a místo nich tak míří na hry jiní. Hlavně však Mezinárodní olympijský výbor i přes verdikt Arbitrážního soudu pro sport dál trval na tom, že v Rusku existuje systematický a státem podporovaný doping.

„Můžeme se sice radovat, že 28 našich sportovců očistili, ale na rozhodování Výboru to nebude mít pražádný vliv. Nerad to říkám, ale jsem si jistý, že nikdo z těchto mladých mužů a žen nakonec v Pchjongčchangu závodit nebude,“ napsal prorocky v Kommersantu Osipov.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.