S politickým comebackem Hillary Clintonové to zatím nebude tak horké

18. květen 2017

Neúspěšná prezidentská kandidátka americké Demokratické strany Hillary Clintonová se vrací do politické hry. Bývalá první dáma oznámila založení nového hnutí „Onward Together“, tedy „Společně kupředu“. Jeho hlavním cílem je podporovat občany v politickém a veřejném angažmá. A také podpora skupin, vystupujících proti administrativě prezidenta Donalda Trumpa. Kroku Hillary Clintonové si všímají světová média včetně serveru Politico.

Clintonová zaslala svým sympatizantům mail, v němž oceňuje občanské aktivity a zejména ty z nedávné doby - masové protestní pochody amerických žen, postoje řady komunit, vstřícně naladěných k imigrantům a uprchlíkům či stále živý odpor k některým rozhodnutím nového šéfa Bílého domu.

„Američané se vyjadřují jako nikdy předtím. Jsem stále více přesvědčena, že zapojení občanů na všech úrovních má zásadní význam pro silnou demokracii. Právě zapojení občanů je pro naši demokracii nezbytné,“ – uvádí politička na sociální síti Twitter.

Místo zatrpklosti pokus o návrat

Demokratka Clintonová se podle médií tímto krokem snaží o návrat na výsluní americké politické scény po trpké zkušenosti v loňských prezidentských volbách, v nichž ji, navzdory sociologickým prognózám, porazil republikánský kandidát Donald Trump.

Hillary Clinton

„Letošní rok nevypadá tak, jak jsem si představovala, ale vím, zač stále bojuji: za vlídnější, velkorysou a všem otevřenou Ameriku,“ dodala Clintonová. Konkrétně přitom zmínila pět občanských iniciativ, které reprezentují široké spektrum občanských aktivit. A právě ty hodlá její hnutí podporovat.

„V některých případech budeme těmto organizacím poskytovat přímé dotace, ale zároveň chceme pomáhat s rozšiřováním jejich členské základny a dosahu jejich činnosti,“ upřesňuje Hillary Clintonová.
Podle serveru Huffington Post se hnutí Onward Together zaregistrovalo jako obecně prospěšná nezisková organizace. Podle americké legislativy může získávat příspěvky z jakýchkoli zdrojů , aniž by muselo zveřejňovat jejich identifikační údaje.

Dlouhé přípravy na comeback

Někdejší ministryně zahraničí podle serveru Politico svůj comeback dlouho připravovala. V minulých týdnech se scházela s potenciálními donory a také s představiteli organizací, kterým by mohlo její hnutí finančně pomoci. Příznivci, ale i odpůrci Clintonové nezpochybňují, že právě ona umí sehnat peníze. Její loňská prezidentská kampaň dala dohromady přes miliardu dolarů, podotýká Politico.

Demokraté nad současným krokem Clintonové příliš nejásají. Vidí ji spíše jako součást problémů, které teď jejich strana musí řešit. A nevnímají ji jako osobnost, která by mohla přispět k opětovnému sjednocení Demokratické strany a k posílení její důvěryhodnosti.

autor: smi
Spustit audio